A tánc nyelvét tanulni: elkezdődött a Tánc Fesztiválja
2019. május 23. csütörtök, 13:10 Kulturális hírek

21. alkalommal hódítják meg a várost a kortárs táncművészet legkülönfélébb performanszai az ötnapos A Tánc Fesztiválja keretében.

Hivatalosan is elkezdődött a 21. A Tánc Fesztiválja, amelyet Krámer György és Vándorfi László 1998-ban álmodott és valósított meg: mára a hazai táncművészet egyik legfontosabb találkozójává nőtte ki magát a rendezvény.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elmondta, hogy a Petőfi Színházban indult útjára a fesztivál, de már 18 éve a Pannon Várszínház a gazdája: “Büszkék vagyunk arra, hogy egy kis színház a saját műsorán kívül egy kortárs fesztivált tud évente üzemeltetni és színpadra állítani annak produkcióit.”

Krámer György szerint a rendezvény ugyan most kezdődik hivatalosan, de valójában már a tánc világnapján, április 29-én egy “ráhangolódó nappal” elindult a program. Ezt a bemelegítő világnapi “elő-fesztivált” szeretnék hagyománnyá tenni, így Krámer György arra kérte a közönséget, véssék be a naptárba: ezentúl A Tánc Fesztiválja április 29-én indul.

A fesztivál 5 napon át 3 helyszínen 15 előadást kínál a közönségnek: a Haszkovó-napos megnyitót követően az Inotai Retro Színház és a Hangvilla is különleges, inspiratív produkciókkal várja az érdeklődőket.

Krámer György kiemelte, hogy a műsor összeállításánál igyekeztek a színházról, táncról, előadó művészetről különböző módon gondolkodó alkotók produkcióit elhozni, ezzel a kortárs művészet sokszínűségét tükröző izgalmas, változatos programot nyújtani az öt napos fesztivál ideje alatt.

A mozgásművészet ugyanannyira a test mozdulatainak lehetősége, mint amennyire filozófia. Olyan filozófia, amelynek nyelve nem kimondott vagy elhallgatott szavakban artikulálódik, hanem mozdulatokból áll össze. Nyelve a test keresése, a gondolat testen keresztül történő keresése, kutatása, megfogalmazása, átsugárzása, értelmezése.

Dienes Valéria gondolatait idézve mondta el nyitóbeszédét dr. Fülöp Péterpolitikai tanácsadó (EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság).

Dr. Fülöp Péter szerint vannak, akik úgy érzik, nem értik a kortárs táncot, nincsenek hozzá nyelvi kulcsaik, kódjaik. Úgy fogalmazott: nem adja könnyen magát ez a nyelv, ezt is tanulni kell, elmélyedni szókincsében, grammatikájában, ám a megértés élménye minden befektetett energiáért kárpótol és erre ad lehetőséget A Tánc Fesztiválja is.

 

Egy ezeréves város életében a 21 év nem tűnik soknak, viszont ha a saját életünket vesszük alapul, akkor már egy jelentős időszakról beszélhetünk - mondta Porga Gyula polgármester. Kiemelte, hogy A Tánc Fesztiválja egy olyan rendezvény, amely a város kulturális arcélét már 20 éve igazítja.

A polgármester szerint az egyik legfontosabb üzenet az, hogy a fesztiválnak köszönhetően az elmúlt 21 évben egy példát láthattunk arra, hogy hogyan lehet megvalóstani és hosszútávon fenntarthatóvá tenni egy álmot.

- A mi 2023-as "kalandunknak", álmunknak is ez a nyitja: Veszprém város közössége is álmodott egy nagyot és azt kitartó munkával elnyerte, most kell a példa, amelyet a Tánc Fesztiválja az elmúlt 21 esztendőben megmutatott, hogy kemény munkával, következetesen végre lehet hajtani és hosszútávon megtartani a megálmodott célokat - fogalmazott Porga Gyula.

A megnyitót követően az fesztivál első versenyprodukciója léphetett a színpadra: a Frenák Pál Társulat Frisson című műsora, amelyet az előzetesen kiosztott szavazólapok alapján már a közönség is értékelhetett 1-10 ponttal. A közönségszavazatok alapján a legnépszerűbb előadás vasárnap a gálán közönségdíjat vehet át.


Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: