Középkori leleteket találtak Veszprémben, a volt piarista gimnázium udvarán
2019. július 10. szerda, 14:40 Kulturális hírek

A középkori várfal részletei, valamint középkori, kora újkori és újkori leletek is előkerültek a volt piarista gimnázium udvarán végzett próbafeltáráson a közelmúltban.

 

A feltárást a tervezett várlift építése indokolta, amely majd a vár keleti oldalán a Deák Ferenc utcából indul, és a volt pia­rista gimnázium teraszára érkezik meg.

A régészek az önkormányzat megbízásából azért végezték el az Előzetes Régészeti Dokumentáció készítéséhez kapcsolódó próbafeltárást, hogy kiderüljön, hol futott és mennyi maradt meg a középkorban a várhegyet kerítő kőfalból a volt piarista gimnázium udvarán, mondta kérdésünkre Hegyi Dóra, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. régésze.

A szakemberek feltárták az egykori középiskola Vár utcai oldalán, a mai felszín alatt mindössze harminc centiméter mélyen a 13. század végén már létező, és a 18. században részben visszabontott várfal koronájának egy szakaszát.

 

 A volt piarista gimnázium udvarán talált 16. századi
textilplomba Nürnbergből 

A régész elmondta, a feltárások alapján bebizonyosodott, hogy a két méter vastag középkori fal a mainál kisebb területet vett körül, és részben az iránya is – erre utal a megtalált kőfal déli kiszögellése – különbözött a mostanitól.

Hegyi Dóra elmondta, a feltárások alapján az is kiderült, hogy a piarista gimnázium északkeleti oldala a várhegy feltöltött lejtőjére épült.

 
Késő középkori korsó a feltöltésből

Az udvar feltöltési rétegei­ből számos középkori, kora újkori és újkori lelet került elő.

A régészek többek között egy csaknem teljesen ép késő középkori korsót, sarkantyút, számszeríjnyílhegyeket, 12. századi anonim dénárt és a 16. század utolsó harmadából származó nürnbergi textil­plombát, valamint egy rozettával díszített pipa töredékét is megtaláltak, valamint számos kerámiaedény töredéke, puskagolyók, érmék és állatcsontok is előkerültek.

A leletek tisztítását, csomagolását a Várkapitányság Zrt. régészei végzik el, majd a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai restaurálják és fogadják be azokat. A területen később a múzeum régészei végeznek megelőző feltárást.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Tárgyfotók: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)
 
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: