Nem lesz több szilveszteri tűzijáték Veszprémben?
2019. december 31. kedd, 00:00 Kulturális hírek

Átfogó javaslatcsomagot készítenek arról, hogy jövő évtől már ne tűzijáték, hanem egy hasonlóan látványos, ellenben csöndes attrakcióval ünnepelje Veszprém az új évet. A tervekről Bóka Bence, a Polgármesteri Hivatal ifjúsági tanácsadója tartott sajtótájékoztatót.

Nem hivatalos statisztikák szerint évente több ezer háziállat, főleg kutya és macska menekül el otthonról a szilveszteri időszakban, akik megrémülnek, rosszabb esetben sokkos állapotba kerülnek a petárdák és tűzijátékok robbanásaitól. A szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai alapján ezeknek az állatoknak csupán a fele kerül haza az elkóborlás után, sokak közülük az úttesten lelik halálukat.

Régóta aktuális téma, hogy ezeknek a pirotechnikai eszközöknek a használatát a jelenleginél szigorúbban szabályozzák. A petárda jelenleg is illegális, azonban a kisebb tűzijátékok használata a szabályokat betartva – december 31-én este 6 órától másnap reggel 6 óráig – engedélyezett.

A szilveszteri mulatság egyik fénypontja Veszprémben is a városi tűzijáték, amit éjfélkor a Várból lőnek fel. Ennek a városi eseménynek az alternatívájára tesz hamarosan javaslatot Bóka Bence a Polgármesteri Hivatal ifjúsági tanácsadója, aki hétfő délután a Városháza előtt számolt be terveiről.


Bóka Bence ifjúsági tanácsadó

Bóka Bence elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a tűzijáték már-már hagyományos eleme az újévköszöntésnek, viszont elmondása szerint ma már vannak olyan megoldások is, amelyek hasonlóan látványosak, mégsem járnak erős, robbanásszerű hangokkal.

Számos európai nagyvárosban már régóta trend, hogy újévkor a hangos rakéták helyett látványos fényfestéssel készülnek a városok. Ezek ugyanannyira, ha nem jobban látványosak, mint a tűzijáték, ugyanakkor csendes, környezetkímélő és rengeteg kreatív és látványos megoldásra kínálnak lehetőséget – fogalmazott az ifjúsági tanácsadó.


A berlini dóm fényfestése (fotó: travelo.hu, Britta Pedersen/MTI)

Hozzátette, hogy jövő év elején egy átfogó javaslati csomagot fog a polgármester elé beterjeszteni arról, hogy 2020. december 31-én Veszprém immáron ne központi tűzijátékkal készüljön, hanem egy látványos, eddig nem látott fényfestéssel ünnepelje az új évet.

Bóka Bence a témáról egyébként több fórumon is egyeztetett veszprémiekkel, az eddigi visszajelzések pedig pozitívak az ötlettel kapcsolatban.


Veszprémben is találkozhattunk már látványos fényfestéssel

Európa Kulturális Fővárosaként haladni kell a korral, mielőbb elsajátítani ezeket az újszerű, megoldásokat, amelyek reményeim szerint minden veszpréminek tetszeni fognak és sikeresek, hagyományteremtőek lesznek – zárta gondolatait.

Idén egyébként több magyar városban is már ebben a szellemben készülnek a szilveszterre: Miskolcon, Tatán, Esztergomban, Komáromban, Szentendrén és Balatonalmádiban tűzijáték helyett fényfestésre készülhetnek az ünneplők.

Kapcsolódó cikk itt >>

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint,
Szalai Csaba)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: