Emlékhangversenyen adták át a Brusznyai-díjakat
2020. január 12. vasárnap, 19:20 Kulturális hírek

Varga Vince, a Lovassy László Gimnázium tanára és Varga Gábor, a gimnázium végzős diákja kapta idén a Brusznyai-díjat.

1958. január 9-én koncepciós perben hozott ítélet nyomán bitófán oltotta ki a bosszúra éhes hatalom a harmincnégy éves veszprémi tanár, a Megyei Forradalmi Tanács elnökének életét, mondta a szombati emlékhangversenyen köszöntőjében Imre Frigyesné.

1989-ben, a rendszerváltoztatás hajnalán született egy alapítvány Veszprémben. Az alapító Magyar Demokrata Fórum szándéka szerint azzal a szándékkal, hogy a város igazságot szolgáltasson és emléket állítson az ártatlanul kivégzett ifjú embernek, idézte fel az alapítvány elnöke. A kivégzés évfordulójára emlékezve az alapítvány minden évben megszólítja a város ifjú és felnőtt dalosait, hogy a zene nyelvén tisztelegjenek Brusznyai Árpád előtt.

– A példa hitet adó, cselekvésre sarkalló, erő. Évről évre a Mendelssohn Kamarazenakar Egmont nyitánya és a Brusznyai Oratóriumkórus több száz dalosa hirdeti, hogy a példának erkölcsi és közösségformáló ereje van – fogalmazott Imre Frigyesné.

A díjátadó ünnepséget idén harmincegyedik alkalommal szervezte meg a Brusznyai Alapítvány. Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára Brusznyai Árpádné Honti Ilona 301-es parcella című novellájával emlékeztek, melyet Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel.

A hagyományos program mellett az esten színpadra állt Brusznyai Árpád két dédunokája, Inotay Júlia és Réka. Júlia magyar népdalt, Réka pedig a Győzhetetlen én kőszálom című imádságot adta elő, ami dédapja legkedvesebb egyházi éneke volt.

A Brusznyai-díjat Patrik Judit, Brusznyai Árpád unokája adta át a két díjazottnak: Varga Vincének, a Lovassy László Gimnázium matematika-fizika-technika szakos tanárának és Varga Gábornak, a gimnázium végzős diákjának.

Varga Vince a Lovassy László Gimnázium speciális matematika tagozatán érettségizett, diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika-technika szakán szerezte. Pályakezdése óta a gimnáziumban tanít, az iskola emblematikus tanáregyénisége, aki harmincöt éves tanári pályája során sok száz diákkal szerettette meg a matematikát és a fizikát, indította el őket a sikeres műszaki, gazdasági, kutatói vagy tanári pályán. Szakmai tudása átütő erejű. Nagyok az elvárásai, de olyan empátiával fordul tanítványai felé, hogy ezeket az elvárásokat sikerül elfogadtatni velük. Barátságos, nyitott személyiség, aki természetességével, személyiségével nevel.

Varga Gábor a Lovassy gimnázium angol tagozatának 12. évfolyamos tanulója. Tanulmányi eredménye kiemelkedő, a 9. évfolyamtól végig kitűnő bizonyítványt szerzett. Angolból felsőfokú, németből középfokú nyelvvizsgát tett. Kitűnő tanulmányi eredménye mellett a 10. évfolyamon az „Itthon otthon vagy” országos földrajz versenyen az országos döntőben harmadik lett, az idei tanévben az angol nyelvű OKTV-n indult, s jutott tovább az eddigi fordulón. Kiemelkedő a történelem iránti érdeklődése, a 2018/19-es tanévben az OKTV-n indult történelem tantárgyból, az országos hatodik helyezést szerezte meg.

A Brusznyai-díjasoknak, Varga Vincének és Varga Gábornak Patrik Judit,
Brusznyai Árpád unokája adta át az elismerést

Az emlékhangverseny idén is Beethoven Egmont-nyitányával kezdődött, a program második részében elhangzott Bach János passió című művének részlete, valamint Pergolesi Confitebor tibi Domine című zsoltára. Közreműködött Zemlényi Eszter (szoprán), Balogh Eszter (alt), a Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a város középiskoláinak énekkaraiból és felnőtt kórusaiból alakult Brusznyai Oratóriumkórus. Vezényelt Kováts Péter hegedűművész.


Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Penovác Károly)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: