Ötleteltek a kulturális kínálat gazdagításáról
2020. február 01. szombat, 19:44 Kulturális hírek

A város közigazgatásában dolgozók legalább annyira részesei a városfejlesztésnek, mint a város vezetői. A kijelentés igazát Veszprém egy nemzetközi innovációs programban való részvétellel és egy ötletpályázattal bizonyította, az EKF program előkészítéseként.

A Mindenki lehet újító! szlogennel elindított, Innovatio-R projekt elsődleges célja, hogy javítsa a városok közigazgatási teljesítményét az erőforrások és a kapacitás jobb felhasználása révén, és azáltal, hogy a városi munkatársakat arra biztatja, ne csak egyszerű munkavállalókként tekintsenek magukra, hanem potenciáli újítókként, akik ugyanúgy hozzátesznek a városhoz.


A projekt Torino város vezetésével, az URBACT, azaz az Európai Együttműködési Program a Fenntartható Városfejlesztésért operatív program keretében valósult meg, amely lehetővé teszi, hogy az európai városok közös munkával, együtt alakítsanak ki integrált megoldásokat a helyi problémákra. Az URBACT hálózataiban a városok megoszthatják egymással tapasztalataikat, a jó gyakorlatokat, a tanulságokat, ezáltal tanulva arról, hogyan lépjenek előre a városfejlesztési politikájukban.

Veszprém mellett a tudástranszfer hálózat tagjai voltak Kolozsvár Város Önkormányzata, aMetropole Du Grand Paris, Murcia Város Önkormányzata, Porto Város Önkormányzata és Rotterdam Város Önkormányzata.


A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa előkészítő folyamat részének is tekintett programban a résztvevők egy 2015-ös torinói jó gyakorlatot vettek alapul, amely újszerű módon vonja be a városi munkatársakat a közigazgatást javító innovációs projektek előterjesztésébe, és amelyet aztán a saját városuk adottságaihoz, céljaihoz, lehetőségéhez illesztettek.

Veszprém a jó gyakorlatból egy ötletpályázatot tartott meg, amelynek az egyik fő célja a kulturális kínálat gazdagítása, megújítása, illetve a kulturális programok kihasználtságának növelése volt – minderről már Porga Gyula polgármester számolt be pénteken a Hangvillában, ahol díjazták az ötletpályázat résztvevőit. A 2019 szeptemberében meghirdetett pályázatra az Agóra Veszprém Kulturális Központ, a Kabóca Bábszínház, a Kastélykert Óvoda, a Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Petőfi Színház, a Turisztikai Nonprofit Kft., a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának munkatársai adtak be pályaműveket. 43 fő részvételével összesen 58 pályázat érkezett be.


Az ötletek között szerepelt többek között az épületek virágosabbá tétele, munkahelyi piknik is és amfiteátrum is a könyvtárban.

A díjak végül a következőképpen alakultak:

Esemény kategória

I. hely: Virágosabb, zöldebb épületek - Major Dóra, Szőke-Kavinszki Andrea, Toldyné Somfai Katalin       Virágosabb
II. hely: Nemzetközi Népek Tánca Fesztivál Veszprémben - Knauer Anna
III: hely: Interaktív gasztro-nap - Fazekas Orsolya
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Különdíj: „Veszprémi menetlevél” - A "merre menjek, mit csinálhatok" éves kalendáriuma – Bonyhádi Szilvia, Marosvölgyi Zsuzsanna

Akció kategória

I. hely: Frissítő percek – Munkahelyi gerinctornával az egészségért – Török Ágnes
II. hely: „Osztálytalákozó” kávézás - Toldyné Somfai Katalin
III. hely: Munkahelyi piknik - Szabó Ilona
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Különdíj: Szomszédolás - Toldyné Somfai Katalin, Major Dóra, Szőke-Kavinszki Andrea                      

Folyamat kategória

I. hely: Üljünk ki a lépcsőre – Amfiteátrum a könyvtárban - Bihari Margit 
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Különdíj: Szomszédolás – L. Karsai Henriett

Veszprém megtartotta emellett a pályázat azon elemét is, hogy a munkahelyeken közösségépítő akciók valósulhassanak meg, vagy épp a belső intézményi folyamatok újulhassanak meg.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)

További részletek az Innovato-R projektről itt >>

Innovato-R honlap itt >>

 

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: