Világhírű muzsikusok tisztelegnek Auer Lipót emléke előtt
2020. július 31. péntek, 13:06 Kulturális hírek

A Mendelssohn Kamarazenekar idén is megrendezi az Auer fesztivált. Augusztus 13–16. között a nemzetközi koncertélet legkiválóbb művészei lépnek fel Veszprémben.

A Mendelssohn Kamarazenekar hatodik alkalommal hirdeti meg az Auer Lipót nevével fémjelzett nemzetközi zenei fesztivált, melynek célja, hogy Auer szülővárosába, Veszprémbe hozza azokat a művészeket, akik a nemzetközi zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel.

2015 óta többek között olyan világhírű muzsikusok tisztelegtek Auer emléke előtt, mint Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és Ray Chen.

Az Auer fesztivál házigazda zenekara hagyományosan a Mendelssohn Kamarazenekar, mely március óta az elmúlt hétvégén lépett fel először, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A hosszú és nehéz időszak után a közönség és az előadók is nagyon várják már a pillanatot, amikor találkozhatnak egymással.

 
Mendelssohn Kamarazenekar

Tavasszal kérdés volt, hogy a koronavírus-járvány miatt meg tudják-e egyáltalán rendezni az idei fesztivált, de a szervezők optimizmusa győzedelmeskedett: bíztak benne, hogy megtarthatják a rendezvényt. Az időpontja az elmúlt évekhez képest egy héttel későbbre, augusztus 13–16. közé tolódott. Hangversenyeket korlátozás nélkül lehet szervezni. A maszk viselése nem kötelező, de aki így érzi biztonságban magát, az viselheti.

– Az idei fesztivál nagy szenzációja, hogy megszólal Veszprémben Auer Lipót egykori hegedűje is – mondta Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a fesztivál művészeti vezetője.

– Az első fesztiválon ezzel szerettük volna indítani a programsorozatot, akkor ezt időpont-egyeztetés miatt nem tudtuk megoldani. Most viszont elfogadta a meghívást a Chicagóban élő Vadim Gluzman, aki ezen a hangszeren játszik. Az Antonio Stradivari által készített hegedű a chicagói Stradivari-társaság tulajdona, azt az alapítvány kiadja neves művészeknek, hogy játszhassanak rajta. Nagyon különleges hangszer, amelynek a hangját Csajkovszkij és Glazunov is hallgatta, amikor Auer Szentpéterváron játszott. Valószínűleg ez adott ihletet hegedűversenyeik megkomponálásához.

A hangszer mély hangjai olyan különlegesen mély tónusban szólnak, mint semelyik más hegedűé sem. A koncert első felében kamaraműsor lesz, Beethoven Kreutzer-szonátája hangzik el, a szünet után Vadim Gluzman Beethoven D-dúr hegedűversenyét játssza a Mendelssohn Kamarazenekar élén.

Négy nap alatt hat koncertet rendeznek, három helyszínen: a megyeházán a kamarakoncerteket, a Hangvillában a zenekari esteket, a székesegyházban a vokális koncertet.

A programsorozatot a 2016-os Auer fesztiválon alakult Auer trió nyitja. A három zeneakadémiai tanár – Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész – alkotta formáció azóta számtalan koncerten képviselte az „Auer-örökséget”. 

A fesztiválnak több különlegessége lesz, például Vadim Gluzman Stradivari-hegedűn játszik

A szervezők tavaly találták ki, hogy minden évben meghívnak egy kamarakórust is, idén a Szent Efrém Férfikar lép fel Bubnó Tamás művészeti vezető irányításával.

Auer életében talán a fiatal művészek nevelése volt a legfontosabb, ezért évente szerveznek koncertet, melyeken a pályakezdő tehetségek mutatkozhatnak be.

Az elmúlt években a Zeneakadémia által megrendezett nemzetközi versenyeken díjat nyert fiatalok muzsikáltak, idén a Fischer Annie-ösztöndíjasok közül választottak két előadót, a veszprémi születésű csellistát, Hartmann Domonkost és a zongorista Magyar Valentint.

– A fesztivál egyik különlegessége a Deutsche Grammophon lemezcég exkluzív zenekara, a Magyarországon először fellépő Janoska Ensemble koncertje. A három pozsonyi testvér – Ondrej, Frantisek, Roman Janoska – és a szintén rokon Julius Darvas alapította világsztár együttes egyedi hangzást hozott létre, klasszikus, dzsessz, népi és világzenei ihletésű improvizációkat játszik. Mind a négyen fantasztikus virtuózok. Az együttes zongoristája, Frantisek Janoska korábban Roby Lakatos zenekarában játszott, őt már ismerjük, játszottunk együtt.


Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész (Kép: Pesthy Márton)

A fesztivál zárókoncertje a Mendelssohn Kamarazenekar zenekari estje lesz, melynek szólistája Miklósa Erika, Kossuth-díjas énekművész, az együttes már többször lépett fel vele a korábbi években.

A programba a barokk kortól kezdve Mozartig olyan műveket válogattak, melyeket Miklósa Erika legszívesebben énekel. A hangversenyre pillanatok alatt elfogyott az összes jegy, meg kellett hirdetni még egyet. A rendezvényről részletes információ a fesztivál honlapján található itt >>

 

Forrás: Napló-Online.hu
 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: