Közelebb kerülni a természethez a lakótelep szívében is
2020. szeptember 09. szerda, 05:20 Kulturális hírek

Második alkalommal várják a Kálvin parkba az embereket, ahol a Vadvirágos Pikniken ismerkedhetnek a gyepgazdálkodás rejtelmeivel, a méhek szerepével a természet körforgásában és még számos hasznos dologgal a környezettudatosság jegyében. Szeptember 18-án pénteken egy lépéssel még közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a természet működését a lakótelep szívében is.

Irreális cél lenne egyik napról a másikra megváltoztatni az emberek gondolkodását és sokkal inkább a környezettudatosság felé irányítani őket, ugyanakkor ahogy a természet is lassan, sokszor évek alatt alakul át, frissül meg, úgy a fenntarthatósági tulajdonságok is lassan, de biztosan épülnek be az emberek mindennapjaiba.

Ehhez viszont szükség van arra, hogy nap mind nap, valamint időszakosan is találkozzanak olyan akciókkal, rendezvényekkel, ahol közelebb kerülhetnek a természethez, akkor is, ha nem vidéken, hanem akár egy lakótelep közepén élnek.


A VKSZ Zrt. többek közt ennek szellemében hirdeti meg idén immáron második alkalommal a Vadvirágos Piknik elnevezésű családi napját szeptember 18-án a Kálvin János parkba.

Az ötletet az az évekkel ezelőtti kezdeményezés adta, amely ma már országos hírűvé nőtte ki magát, lényege pedig annyi, hogy a városi parkok zöldfelületeinek egy részén a parkgondozók szándékosan nem nyírják le a füvet, nem használnak gyomirtókat, tehát hagyják a természetnek, hogy önmaga fejlődjön, regenerálódjon.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, ezeken a részeken különféle vadvirágok jelentek meg, bizonyítva, hogy az élet megtalálja a táptalajt még a lakótelep szívében is.

 

Kapcsolódó cikk: 
Felfigyelt ránk a szakma, elfogadó a lakosság, mi pedig örömmel tapasztaljuk, hogy városi zöldfelület-gazdálkodásunk más településeknek is minta lehet...

Sok tévhit is kering a Vadvirágos Veszprém körül, többen tartanak a megjelenő kullancsoktól, méhektől. Az ő megnyugtatásukra, azon kívül, hogy fűnyíró és gyomirtó nem éri ezeket a területeket, a szakemberek, biológusok folyamatosan vizsgálják ezeket a szabadon hagyott területeket és számon tartják, hogy milyen új növény- és állatfajok jelentek meg.


A Vadvirágos Pikniken éppen az ő munkájukba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, hiszen ezen a tematikus napon idézőjeles „tárlatvezetést” is tartanak a réten és a tanösvényen a szakemberek, hogy első kézből mutassák meg és magyarázzák el a természetben lezajló folyamatokat.

A vezetett túrák mellett előadással is készülnek a méhek és a porzórovarok fontosságáról, lesz kérdezz-felek, ha valakiben kételyek maradtak volna, valamint egy kvízsoron keresztül saját tudását is próbára teheti bárki.


Hangulatkép a tavalyi Vadvirágos Piknikről   

A Vadvirágos Piknik során a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy azokban kicsik és nagyok, valamint családok is megtalálják a számukra érdekfeszítő tartalmat.

Éppen ezért a bemutatók és előadások mellett kézműves foglalkozások, méz és lekvár kóstolás, bográcsozás, valamint mozi és zenés program is vár mindenkit.

Amennyiben az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez, akkor pedig megvalósulhat az, amit mottóként fogalmaztak meg a szervezők: Le a cipővel, éljen a mezítláb!

 
Forrás: Vehír.hu
 

Vissza az oldal tetejére >>

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: