Igy ünnepeltük a magyar kultúra napját
2021. január 25. hétfő, 01:28 Kulturális hírek

A Himnusz a Kossuth utcára költözött

Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.

A performansz a VeszprémBalaton 2023 gondozásában valósult meg, miután péntek délután a Nap sugarai végleg eltűntek a nyugati égbolton.

Ekkor hangzott fel a Kossuth utca aluljáró felöli oldalán a Himnusz dallama, a hatelemeles Lordok háza homlokzatán pedig Kölcsey eredeti sorai, valamint a magyar nemzethez köthető animált képsorok jelentek meg.


A pandémia miatt idén nem volt lehetőség arra, hogy a január 22-ei magyar kultúra napján különböző kulturális eseményeket szervezzenek, ezért a kulturális főváros keretein belül ezt a sajátos módját választották annak, hogy minél több embert emlékeztessenek a magyar kultúra értékeire ezen a napon.

A fényjáték délután 5-től egészen este 8 óráig színezte ki a belvárosi épületet.

 

A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek

A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.

A „Maradj az iskolában, majd mi megyünk!” nem az első olyan kezdeményezése a Petőfi Színháznak, ahol a művészek kilépnek a színház falai mögül és lelépnek a színpadról azért, hogy a pandémia miatt jelenleg kötelezően zárva tartott intézmény előadásait elvigyék a házak alá, az idős otthonok udvarára és, mint legutóbb az iskolákba.

Hagyomány, hogy a január 22-ei magyar kultúra napján a Petőfi Színház tematikus műsorral készül, elsősorban a diákság részére. Ez a felkészülés idén sem maradt el, csupán az előadás helyszíne változott meg.


Január 21-én és 22-én összesen 10 helyi általános iskolát látogattak meg, ahol népdalokat, népmeséket, irodalmi művekből részleteket, megzenésített verseket, valamint a Himnusz néhány versszakát is előadták, korosztálynak megfelelően a művészek.

Az előadásokon Oberfrank Pál, a színház igazgatója többször is hangsúlyozta a gyerekeknek, hogy mennyire érdemes elmélyülni a magyar kultúrában, felfedezni és megismerni a magyar irodalom jelentős alakjait és az ő életművüket.


A színház tájékoztatása szerint szinte minden veszprémi iskola örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen a védőintézkedéseket betartva, tehát nyílt téren, egymástól megfelelő távolság tartása mellett léptek fel az alsó és felső tagozatos diákok előtt a Petőfi Színház színművészei.

A "Maradj az iskolában, majd mi megyünk!" akcióban résztvevő iskolák: Dózsa György Általános Iskola, Rózsa Úti Általános Iskola, Deák Ferenc Általános Iskola, Simonyi Zsigmond Általános Iskola, Hriszto Botev Általános Iskola, Gyulaffy László Általános Iskola, Cholnoky Jenő Általános Iskola, Báthory István Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Bárczi Gusztáv Általános Iskola.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: