10 éves az újjáélesztett Séd-völgy parkja
2021. május 04. kedd, 01:38 Kulturális hírek

Közel 400 rendezvény, valamint hazai és nemzetközi elismerések is jelzik, hogy szükség volt a park rekonstrukciójára.

Saját rendezvénnyel, rajzpályázattal és fotókiállítással szerette volna emlékezetessé tenni a parkot fenntartó Kolostorok és Kertek kft. a kerek jubileumot, ám a járványhelyzet miatt Brányi Mária alpolgármester és a kft. ügyvezetője, Szabó Péter sajtótájékoztató keretében számolt be a terület elmúlt egy évtizedéről az elmúlt héten.

A Séd-völgyet már a 18. századi leírások kedvelt kirándulóhelyként említik, mely térhasználat következtében a 19. században már csárdák is megjelentek. A fejlődés a 20. században is folytatódott, 1958-ban nyílt meg a völgysor Fejes-völgyi szakaszán a mai állatkert jogelődje, később (1961) pedig a vidámpark is. A terület a hetvenes évek lassú hanyatlásának köszönhetően elhanyagolttá vált.

Bár a korábbi városvezetések fejében is szerepelt a terület rekonstrukciója, a 2007-2014 közötti uniós fejlesztési ciklus adott lehetőséget arra, hogy felélesszék a parkot. Ez a megvalósítás a „Kolostorok és Kertek a Veszprémi Vár tövében” című projektnév alatt öltött formát, melynek során a Margit-romoktól elkezdve a Séd-völgyig bezárólag közparkosítást végeztek, megújították a növényzetet, hidakat építettek, felújították a Jezsuita templomot, utcabútorokat helyeztek ki, játszótereket alkottak meg, és a tavat is renoválták.

Az újjáélesztésnek köszönhetően a sétaút mentén vendéglátó vállalkozások is létrejöttek (pl.:Fricska, Völgy Fagyizó), ami a Kiskuti Csárda önkormányzati megvásárlásával és újraindításával tovább bővülhet.

Az alpolgármester szerint az, hogy mennyien keresik fel a város ma már emblematikus területét, bizonyítja, hogy szükség volt a rekonstrukcióra és a parkra. Úgy látja, ha összességében értékeljük a projektet, nem nehéz belátni, hogy a legalapvetőbb cél teljesült, ugyanis az átadást követően az emberek elkezdték használni a völgyet.

– Az eltelt 10 év alatt közel 400 rendezvénynek adott helyet a park területe. Volt itt már esküvő, szülinap, keresztelő, egészségnap, sportnap, majális, fesztivál, de a 10 ezer főt megmozgató veszprémi Spartan Race-t és VeszprémFest programot is tartottak itt  – mondta a park múltbéli programjairól Szabó Péter.


     Brányi Mária alpolgármester és Szabó Péter, a parkot fenntartó kft. ügyvezetője

A Kolostorok és Kertek kft. ügyvezetője beszélt arról is, hogy a 12 hektáros közpark több elismerést is gyűjtött az elmúlt 10 évben.

Veszprém a Virágos Magyarország verseny 2017 évi győzteseként, 2018-ban a nagyvárosi kategóriában képviselte Magyarországot a nemzetközi Entente Florale környezetszépítő versenyben.

Veszprém az arany minősítés mellett a városi közterület megújításáért járó különdíjat is elnyerte, mellyel a Séd-völgyben megvalósított Kolostorok és Kertek projektet jutalmazta a nemzetközi zsűri. A terület akkor tett szert nagyobb hírnévre, amikor 2016-ban a Nők Lapja az ország legszebb sétaútvonalának választotta.

A csütörtöki sajtóeseményen elhangzott, parkban további fejlesztéseket is terveznek: a közeljövőben futópályát építenek, vizsgálják annak lehetőségét, hogyan nyithatnák meg az állatkert és a park közötti alagutat, és hol adhatnának helyet újból a kisvasútnak.

Brányi Mária elmondta, a park a következő egy évben elinduló veszprémi közbringa rendszer egyik gyűjtőállomása lesz a tervek szerint.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: