Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
2021. szeptember 26. vasárnap, 07:29 Kulturális hírek

Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.

A két városrészben nem új keletűek a szüreti felvonulások, már a 80-as, 90-es években is rendszeresek voltak ezek az első őszi hónapban, előbbire azonban később jobbára csak Kádártának volt lehetősége, Gyulafirátóton az utóbbi tíz évben inkább a szüreti vigasságok terjedtek el.


Idén először azonban a két városrész úgy gondolta, összefog, és Kádártáról indult felvonulás lovasokkal, lovas kocsival, traktorokkal és a nagy népszerűségnek örvendő városi kisvasúttal Gyulafirátótra a Közösségi házhoz.


Ott pedig a gyerekeket népi játékok, ugrálóvár, kézműves foglalkozások, míg a felnőtteket többek közt Hatás Andra és Zayzon Csaba, valamint a népművészeti együttesek várták.

Természetesen a szüreti mulatságok központi eleme, a szőlő sem maradhatott el, melyből helyben préseltek mustot, illetve a tikhegyi borászok felajánlásával lehetett bort kortyolgatni a vadpörkölt mellé.


Az eseményen részt vett Ovádi Péter országgyűlési és Katanics Sándor önkormányzati képviselő is, akik örömüket fejezték ki, hogy a két városrész együttesen ünnepli az ősz eljöttét, s köszönetet mondtak az azt megszervező városrészi művelődési házaknak, illetve az egyesületeknek.

„Kádártán már több éve felmerült, hogy Gyulafirátóttal közösen tartsanak szüreti mulatságokat, hogy ez mennyire jó ötlet volt, azt pedig bizonyítja a sok ember, aki a felvonulóknak integetett Rátótra, a Posta utcába érkezve” – mondta el Ovádi.


Ráadásul a Tikhegy a Balaton-felvidék legészakibb bortermelő helye, érdemes volt tehát meglátogatni a települések lakóinak egymást egy kis borkóstolásra.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: