Kutyabarát intézmény lett a megyei könyvtár
2021. október 07. csütörtök, 23:35 Kulturális hírek

Az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává vált az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Közel két hónapos kísérleti időszak után, csütörtöktől hivatalosan is kutyabarát intézménnyé vált a megyei könyvtár, amelyet kiállítással és kutyás találkozóval ünnepelt meg az intézmény.

Dr. Baranyai Tamás igazgató elmondta, a rendezvény apropóját részben a nemrég lezajlott állatok világnapja szolgáltatta.

„Az állatok világnapjának alapelve a World Wide Foundation megfogalmazása szerint az, hogy az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítő társként és barátként is boldogítják mindennapjainkat. Ennek az ünnepnek is az a célja, hogy ember és állat kapcsolatát erősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára” – fogalmazott az igazgató.


Másrészt Vargáné Ládonyi Erzsébet gyermekkönyvtáros javaslatára már egy ideje tervezték, hogy kutyabarát intézménnyé váljanak, amelyhez a héten meg is kapták a hivatalos minősítést – ezzel az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává váltak.

Az igazgató megnyugtatott mindenkit, noha a gazdik most már ebük társaságában is betérhetnek az épületbe, ez nem jelenti azt, hogy a könyvtár elveszítené csendes, intim jellegét.

A négylábúak behozatalát házirend szabályozza, ami biztosítja, hogy csak megfelelően viselkedő kutyával lehessen belépni az intézménybe. Emellett a jövőben kutyaterápiás foglalkozásokat is terveznek azok számára, akik most még ódzkodnának az ebektől.


Az eseményen részt vett Ovádi Péter parlamenti képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és a rendezvény egyik legfőbb támogatója, aki büszkeségét fejezte ki, amiért az országban elsőként egy veszprémi, megyei jogkörű intézmény kaphatta meg ezt a minősítést.

A biztos hozzátette, a kormánnyal kezdetektől fogva azt a nézetet vallják, hogy az állatvédelemért, s annak kiemelt stratégiai eleméért, a felelős állattartásért közösen kell tenni, illetve a legjobb, ha már az óvodás, iskolás környezetben is megkezdjük a nevelést.

„Azt a célt tűztük ki, hogy öt év múlva ott legyünk Európa élvonalában a felelős állattartást illetően, ehhez pedig fontos, hogy minden fronton meg tudjunk jelenni. A könyvtár állatbarát intézménnyé válása is ezt a törekvést segíti” – vélekedett Ovádi.


A rendezvényre látogatók a terápiás kutyákkal való találkozás mellett két kiállítást is megtekinthettek. Chikán Erika fotográfus évek óta fotózza a kutyákat és gazdáikat; képeivel legfőbb célja visszaadni a gazdi és az ebek közötti kapcsolatot, vagy amennyiben szóló fotózásról van szó, a négylábúak jellemét, hogy az örök emlék legyen a gazdik számára. Ezúttal utóbbi fotóiból nyílt kiállítás.

Emellett a könyvtár Kis galériájában állították ki az intézmény megyei óvodások és iskolások körében meghirdetett, Kutyával az élet című pályázatára beérkezett mintegy 300 pályaművét.


Akit pedig mélyebben is érdekelnek a kutyás tartalmak, a héten a gyerekkönyvtárban egy kutyás témájú könyvkiállítást is megtekinthet, továbbá kutyás irodalomjegyzékkel, kvízzel, vasárnapra pedig egy hétpróbával készültek az intézmény kollégái.

 

Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: