Új tárlatok és kezdeményezések
2021. november 16. kedd, 13:16 Kulturális hírek

Grászli Bernadett a Művészetek Háza Veszprém új igazgatója

A kortárs képzőművészet bemutatása mellett új kezdeményezéseket is tervez Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém új igazgatója.

A Művészetek Háza korábbi igazgatója, Hegyeshalmi László nyugdíjba vonult, utódját többszöri pályázati kiírás után az októberi közgyűlésen választották meg. A pozíciót hétfőtől öt éven át Grászli Bernadett tölti be.

Az új igazgatót Halmay Gábor, a Közjóléti Bizottság elnöke mutatta be, kiemelve, hogy az intézmény magas szintű szakmai munkája biztosított a jövőben is.

A soproni származású Grászli Bernadett az ELTE művészettörténet szakán végzett, majd közel 13 évig győri művészeti intézményeket irányított. Kiemelte, tervei közé tartozik, hogy a veszprémi Művészetek Háza még ismertebbé váljon itthon és külföldön is. Szeretné, ha az intézmények terei fizikailag is megújulnának, valamint tartalmi újításokat is tervez, ugyanakkor az intézmény jelenlegi munkatársaival dolgozik tovább.

A Művészetek Házát elsősorban továbbra is kortárs művészeti galériaként működtetik majd, ugyanakkor több új kezdeményezést is elindítanak. Ezek egyike lenne egy új, iparművészeti biennále elindítása a páratlan években az Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben, ahol magyar és külföldi iparművészek és formatervezők mutatnák be alkotásaikat.

Grászli Bernadett

A páros években rendeznék meg a Tavaszi tárlatokat, a következőt 2022 márciusában, ezek a csoportos kiállítás mellett mindig bemutatnának egy alkotót vagy alkotópárost is.

A kortárs galéria funkció mellett művészettörténeti edukációs programot indítanának: ez részben előadássorozatot jelent, részint olyan kiállításokat is rendeznének, amelyek egy-egy művészettörténeti időszakhoz kapcsolódnak.

Grászli Bernadett arról is beszélt, szeretne a helyi és a térségi kortárs építészetnek nagyobb teret, bemutatkozási lehetőséget adni, valamint fotóművészeti tárlatok létrehozását is tervezik. Emellett közösségi tervezéssel szólítanák meg a városlakókat, hogy művészeti klubokat hozzanak létre, valamint a lelki egészséget szem előtt tartó programok szervezése is a célok között szerepel.

Az eddigiekhez hasonlóan a kortárs magyar képzőművészetet időről időre a Csikász Galéria kiállításai mutatnák be, és továbbra is otthont ad az intézmény irodalmi programoknak.

 
Forrás: Napló
Kép: Balogh Ákos

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: