Unesco "zenevárosok" randevúztak online Veszprémben
2021. november 27. szombat, 00:00 Kulturális hírek

Magyarországon először Veszprém nyerte el A Zene Városa címet 2019-ben az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként, melynek a másik magyar tagja 2015 óta (dizájn kategóriában) Budapest.

November 19-én egész napos megbeszélést tartottak a „zenevárosok” képviselői

A találkozó házigazdája idén Veszprém volt. Az eredeti tervek szerint a városok képviselői másfél napos látogatásra érkeztek volna a városunkba, de a nemzetközi utazások elé gördülő akadályok miatt a szervezők végül az online találkozó mellett döntöttek.

                 

A megbeszélésen több mint 30 képviselő vett részt, akiket Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere köszöntött, külön gratulálva a frissen kinevezett UNESCO zenevárosoknak.

A Kreatív Városok Hálózatában 295 várost tartanak nyilván, ebből Zene városa kategóriában 61 várost. Az UNESCO 2021. november 8-án hirdette ki az újonnan felvett városok listáját: Európából Belfast, Kharkiv és Tallinn, Európán kívül Huancayo (Peru), Ibagué (Kolumbia), Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek), Batumi (Georgia), Port Louis (Mauritius), Recife (Brazília), Santiago de Cuba (Kuba), Xalapa (Mexico), és a kanadai London került a „zenevárosok” közé.

 Jó érzés ennek a zenei közösségnek a tagja lenni, hiszen sokat tanulhatunk egymástól. A közös gondolkodás, az ötletek megosztásának legjobb módja persze még mindig a személyes találkozó lenne. Remélem, jövőre találkozhatunk majd Veszprémben is. A városban, mely Európa Kulturális Fővárosa címet is viselhet 2023-ban, a győzelmünkben és a programunkban pedig markánsan megjelenik a település zenei múltja, jelene és jövője is. Az EKF egy nagy lehetőség, hogy a veszprémi zeneszerető közösség még erősebb közösség legyen – hangsúlyozta Porga Gyula.

A polgármester beszédében kiemelte Veszprém zeneszeretetét, a zene fontosságát a város kulturális életében és stratégiájában.

(Galéria a képre kattintva nyílik meg)   

A zenei mindenkié  Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, amely évben szintén kiemelt szerepet kap a zene. Az EKF Hangjáték program célja például, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember az országban – a zene ugyanis bizonyítottan boldogabbá tesz, legyen szó zuhany alatt éneklésről vagy komolyzenei koncertről. A Hangjáték program tervei között szerepelnek különböző, kreatív könnyűzenei képzések, a helyi kórusok újraindítása és gyerekfoglalkozások is. A 2021 júniusában elindult program a közösségi zenélés élményére fókuszál, Veszprém jelentős zenepedagógia hagyományaira és színes zenei életére épít. Hangjáték program itt >>

A tervek szerint 2022-ben a zene városainak képviselői személyesen is találkoznak egy nagyobb, zenei rendezvény keretében. A jövő évi találkozót a svéd Norrköping szervezte volna eredetileg, de a város nagyvonalúan átengedte ezt a lehetőséget Veszprémnek – a kedves gesztust a polgármester külön megköszönte.

Kapcsolódó cikk > Veszprém, a zene városa

 
Veszprém.hu
Kép: Hölvényi Kristóf / Utcazene
 

 

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: