A Lélektől lélekig fesztivál hiánypótló törekvést képvisel
2022. április 23. szombat, 13:26 Kulturális hírek

A város kiemelt fesztiváljainak sorába emeli a veszprémi közgyűlés a Lélektől lélekig fesztivált – jelentette be Porga Gyula polgármester, és a Veszprémi Petőfi Színház ötödször megrendezett eseményének megnyitóján elmondta: villámrajtot vett a program azzal, hogy az előléptetést öt év alatt elérte, ugyanis ez ritkaság.

A városvezető szerint a rendezvénysorozat minden eleme közelíti egymáshoz az alkotót és a befogadót. Előadás után általában hazavisszük az élményeinket, ezen a fesztiválon ki is beszélhetjük azokat – fogalmazott Porga Gyula.

A háromnapos program léleknyitogató ceremóniáján ehhez adott indíttatást a Cholnoky Táncstúdió kis balerináinak tánca. Szívet formáltak karjaikkal, és olyan könnyedén szökelltek, hajladoztak, mint a felhőtlen gondolat.

Oberfrank Pál színházigazgató ennek kapcsán megjegyezte: a szívet láthattuk, a lelket érezhettük a produkcióban. Arról szintén beszélt, hogy a színház gyógyító erejének fesztiválját támogatja az Európa Kulturális Fővárosa projekt, ugyanis jövőre ezt a címet Veszprém viselheti. 

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Lélektől lélekig elnevezésű rendezvényt azért emelték programsorozatukba, mert hiánypótló törekvést képvisel. 

Valószínűleg sokan ezt érzik, s azt ugyancsak, hogy szükségük van olyan feltöltődésre, amit az alkotások segíthetnek. Kiderült ugyanis, hogy az előzetes regisztrációk alapján idén legalább ezer látogatója lesz a hétvégi esemény előadásainak. 

A nemzetközivé vált fesztivál első napjának estéjét a temesvári Csiky Gergely Színház Csak lazán! darabja zárta. Előtte Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget, a szervezőket. 

Lelkünk békéje az alapja a test egészségének, annak pedig két kritériuma van: képesség a munkára és képesség a szeretetre – idézte Freudot, és hangsúlyozta: erre a két képességre vezet rá minket ötödik éve a Petőfi színház érzékenyítő fesztiválja. 

 Amikor életre hívták, még a szervezők se gondolták szerintem, mekkora szüksége lesz az embereknek az ilyen és ehhez hasonló lélekmorzsákra. Világjárvány, háború – mind-mind olyan történés, amely megtépázza a szívet és a lelket, hiszen nem gondoltuk volna, hogy ezt megérjük, és bizony napjainkban kiemelten fontos a lelki töltekezés. Köszönöm a társulatnak, hogy a világ minden rezdülésére ennyire érzékenyen reagál, és egyből azon dolgozik, hol, hogyan tud segíteni – fogalmazott a honatya.

Forrás: Napló
Kép: Pesthy Márton
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: