Három évtized tévés anyaga válik elérhetővé
2022. május 01. vasárnap, 23:53 Kulturális hírek

A Veszprém TV raktárában található több mint 50 ezer órányi archív mozgóképes anyag digitalizálása kezdődhet el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásának köszönhetően, hogy aztán bárki számára elérhető legyen majd a teljes híranyag 1986-tól kezdődően.

A Veszprém TV és annak jogelődje 1986 márciusában készítette el az első tudósítását, később aztán a megyeszékhely, a Balaton északi partja, de mondhatni az egész megye egyik legfontosabb „krónikásává” nőtt fel a médiaszolgáltató. A televízió archívumában pedig ott sorakoznak ennek a 36 évnek a felvételei, a kezdeti időkből még VHS kazettákon, majd a kor technikai fejlődését követve más-más adathordozókon.

Ezek között ott vannak a legfontosabb közéleti, politikai, kulturális, vallási és sportesemények tudósításai, magazinműsorok, híradások. Így például a rendszerváltás korából is az orosz katonák kivonulásáról, május 1-i felvonulásokról, az első szabad választásokról, nagyobb városi fejlesztésekről, legendás mérkőzésekről, de kisebb iskolai ünnepségekről és városi eseményekről szóló tudósításokról is megtalálható tévés anyag az archívumban. Mindez körülbelül 50 ezer órányi felvételt jelent Veszprém modern kori történelméből.


A Veszprém Televízió most arra vállalkozott, hogy ezt a gazdag történelmi dokumentációt a modern technika által digitalizálja, majd elérhetővé teszi a honlapján mindenki számára úgy, hogy keresőszavakkal szűrhető legyen az anyag, így célzottan lehet elmélyülni Veszprém 36 évnyi történetében.

Mindehhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programon elnyert pályázat segít majd a TV-nek, amelynek keretében az analóg szalagok digitalizálására alkalmas, mára már nehezen fellelhető technológiákat is beszereznek, valamint a feladat elvégzéséhez szükséges élő munkát is igénybe vesznek, hiszen a szalagok feldolgozása csak valós időben történhet, tehát az 50 ezer órányi anyagot elejétől a végéig kell megnézni és rendszerezni a projektben résztvevőknek.


Erről Herendi Gábor, a Veszprém TV ügyvezetője tájékoztatot, miközben a televízió archívumában a legelső, 1986 márciusában rögzített anyagot őrző VHS-kazettát mutatta a polcon.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, a projektben nem csak a tudósítások lesznek feldolgozva, hanem a Veszprém TV összes magazinműsora is, így például Cseh Tamással, Hobóval, Balázs Fecóval, az Omegával, Éles Józseffel és megszámlálhatatlan más hazai hírességgel készült korabeli beszélgetések is visszanézhetőek lesznek.


Hogy ez a készülő adatbázis miért is számít kuriózumnak az országban, arra szintén Herendi Gábor adta meg a választ, aki elmondta, a Veszprém TV – illetve jogelődje – 1986-ban a legelső helyi TV-k közt jött létre Magyarországon, tehát a mozgóképpel dolgozó médiumok között bőven az úttörők közt szerepelt anno és elsők között örökítette meg egy megyeszékhely változásait az elmúlt évtizedekből.


Herendi Gábortól megtudtuk, a TV-nél a mai napig van néhány kolléga, akik már a kezdetekkor is ott dolgoztak, az 1986-tól rendelkezésre álló archívum pedig segít majd még jobban megismerni Veszprém és környékének fejlődését egészen napjainkig. Sőt, az archiválás a tervek szerint folyamatos marad, így az adatbázis folyamatosan naprakész marad.

A teljes anyag várhatóan jövő év elejére készül el, ekkor nyílik meg mindenki számára a lehetőség, hogy kutakodjon a város történetében a Veszprém TV tudósításain keresztül.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Simon Dani

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: