Jazz és koccintás a belvárosban
2022. május 28. szombat, 00:00 Kulturális hírek

Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 817 között.

Csütörtök délután mutatták be az idei Rozé, Rizling, Jazz Napok programjait, valamint a gasztronómiai felhozatalt, stílusosan a fesztivál egyik helyszínén, a Városháza előtti téren.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok 12 éve a VeszprémFest kísérőrendezvényeként jött létre, hogy azokat az embereket is becsalogassák a belvárosba, akik egyébként nem érdeklődtek a nagy fesztivál programjai iránt, de szerettek volna jó hangulatban, minőségi zene és borok mellett kikapcsolódni.

Mára azonban ez a nyári esemény önálló fesztivállá nőtte ki magát, ami a maga 25 ezres látogatószámával az Utcazene után a második legnépszerűbb rendezvénye a nyári felhozatalnak Veszprémben.

Az évek alatt számos ponton fejlődött a fesztivál, de az alapvető koncepció változatlan és így lesz ez idén is, mondta el Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója a beharangozó sajtótájékoztatón.


Mészáros Zoltán

10 napon keresztül 30 koncerttel készülnek a jazz és a blues stílusát képviselve az Óváros téren, amely fellépők között idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a helyi, vagy környékbeli formációk is.

Emellett - hűen a szlogenhez - 30 borász is felvonul, sőt, idén ez a szám néhány kuriózummal tovább bővül majd, de erről a sajtótájékoztató későbbi szakaszában volt több szó.

Előtte még Porga Gyula polgármester rávilágított arra, a Rozé, Rizling, Jazz Napokra sok más városban irigyek, hiszen ekkora közönségcsalogató, ráadásul ingyenes fesztivállal kevesen büszkélkedhetnek.


Porga Gyula

Idén is részt vesz és támogatja Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros program ezt a zenei és gasztronómiai eseményt.

A VEB 2023 Zrt. részéről Markovits Alíz vezérigazgató emelte ki, hogy ahogy az EKF régióban gondolkodik, úgy a Rozé, Rizling, Jazz Napok is a térség borkultúráját emeli magasabb és ismertebb szintre, mellette viszont abban is szerepet játszik, hogy Veszprém még inkább ápolja és erősítse az UNESCO - a zene városa kitüntetésének szerepét a város kulturális életében.


Markovits Alíz

Ami pedig az idei borfelhozatalt illeti, Zsandár Tamás, a RRJ Napok főszervezője elmondta, a hangsúly idén is a balatoni borokon és borászatokon lesz, de megjelennek olyan különlegességek is, mint a biodinamikus és organikus borok is, valamint a korábbi években is népszerű buborékház is kitelepül pezsgőkkel és proseccókkal.

A külföldi szálat idén egy szlovén borászat fogja képviselni, de az ételfelhozatalban is újítanak, egyfajta modernitást képviselő food-truckok fognak felvonulni, valamint a helyben működő Unilever Algida jégkrémgyár is kitelepül édességeivel a rendezvényre.


Zsandár Tamás

Mészáros Zoltán hozzátette, tanulva az előző évek tapasztalataiból, idén visszahozzák a gyermekfoglalkoztatót, melyre nagy igény mutatkozott.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok tehát július 8-án indul, keretbe foglalva a VeszprémFest koncertjeit.

A fesztivállal párhuzamosan idén is megrendezték "Az én tornyom, az én házam, az én városom" rajzpályázatot. Ennek keretében helyi gyermekektől vártak rajzokat a Városháza és a Tűztorony kiszínezésére. A legjobbakból kiállítás nyílt a Városháza előtt, a fesztivál ideje alatt pedig a szokott módon fényfestéssel ezek fognak megjelenni a két ikonikus épületen. A rajzpályázat eredményhirdetését szintén csütörtök tartották a Városháza előtt, ahol a díjakat a sajtótájékoztatón felszólalók mellett a zsűri elnöke, Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója adta át. A zsűriben mellette még Györgydeák Máté képzőművész, valamint Molnár Noémi animációs filmrajzoló foglaltak helyet.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila
 
 
Kulturális oldalak, folyóiratok: