Ismét megrendezik a Veszprémi Ünnepi Könyvhetet
2022. június 03. péntek, 06:49 Kulturális hírek

Grászli Bernadett, a programot rendező Művészetek Háza Veszprém igazgatója a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a pandémia után újult erővel szervezik meg a könyvhetet, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, Veszprémben az irodalomnak is kiemelt helye van, jól bizonyította ezt a Holtszezon Irodalmi Fesztivál februárban.

A Veszprémi Ünnepi Könyvhetet minden évben úgy szervezik, hogy ne ütközzön az országos eseménnyel, a programon a helyi kortárs alkotókkal, irodalommal találkozhatunk.

Kilián László, a Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese elmondta, a Veszprémi Ünnepi Könyvhéten tíz faházban tizenegy kiállító  Belvárosi Könyvesbolt, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Kölcsey Könyvesbolt – Kossuth Kiadói Csoport, Líra Könyvesbolt – Veszprém, Művészetek Háza Veszprém – Vár Ucca Műhely, Patmos Records, Szalay Könyvkiadó, a Szaléziánum könyvesboltja, Talentum Kft. – Gabo Kiadó, az MNL Veszprém Megyei Levéltár és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár – lesz jelen. Huszonkét mini könyvbemutatóval és hat könyvismertetővel készülnek. 

A június 16-i ünnepélyes megnyitón Görög Ibolya nemzetközi protokoll-szaktekintély mond beszédet, majd az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban szervezett Olvasólámpa programon találkozhatnak vele, és hallhatják őt az érdeklődők. 

A másik Olvasólámpa vendége Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, vele Can Togay beszélget a Papírkutyában június 17-én, pénteken 17 órakor.

Kilián László kiemelte még Péntek Imre, Elpergő évek című önéletrajzi könyvének bemutatóját, a megyei és a főegyházmegyei levéltárak jelenlétét, valamint a könyvhéthez kapcsolódó rendezvényeket: Sebő József, Veszprém az irodalomban című kötetének bemutatóját a Veszprémi Petőfi Színházban, valamint a Könyv és a bélyeg című kiállítás megnyitóját a megyei könyvtárban. 

Szombat délelőtt a gyerekeket várják a Kossuth utcára, Környei Ágota vezető múzeumpedagógus foglalkozást tart számukra.

Részletes program itt >>


Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos

 

 
Kulturális oldalak, folyóiratok: