Veszprém Énekel Kórusfesztivál
2022. június 09. csütörtök, 21:07 Kulturális hírek

Tizenöt helyi kórus lép fel Veszprém belvárosában

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Veszprém Énekel” projekt 5.000.000 Ft támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. 

Ennek köszönhetően 2022. június 16-án 17 órától a királynék és a zene városában megrendezik az első Veszprém Énekel Kórusfesztivált.

A Veszprém Énekel Kórusfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai, együttesei mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával.

A koncertekre az Óváros téren, a Hangvilla melletti téren, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratánál, a Fortuna udvaron, valamint a Kossuth utca alsó és felső szakaszán kialakított színpadoknál kerül sor.

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése, egymás megismerése, és a különböző korosztályos kóruscsoportok láthatóvá tétele az ide látogatók számára.

A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert dr. Tóth Árpád karnagy, aki a nyitó gálán énekelteti meg a közönséget.

A Veszprém Énekel projekt kezdeményezés szorosan kapcsolódik a VEB2023 EKF Hangvető programjához, melynek célja a közönség aktív bevonása a zenei élményekbe.

A Gizella Nőikar az elmúlt félévben számos interaktív koncertet adott az Agóra Veszprémben, kisebb városrészi közösségeknek. A kórus 20 éves jubileumi koncertjén, a 2022. évi Gizella Napok zárókoncertjén is megénekeltették a közönséget.

 
Gizella Nőikar

Ezt a sorozatot folytatja a Veszprém Énekel program. A fesztivál erősíti a közösségi kapcsolatokat a kórusokon belül és fellépési lehetőséget biztosít az énekesek számára a pandémiás időszak után.

A rendezvény szorosabb együttműködést teremt az együttesek között. A Veszprém Énekel program az itt élők számára is megmutatja azt a gazdag kóruskultúrát, melyre méltán lehet büszke a Zene Városa, Veszprém.

A veszprémi Gizella Nőikar nyitott és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen együttműködések életre hívásában. A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket valósítsanak meg, melyek során a helyi értékek felszínre kerülhetnek.

„Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt.

A Veszprém Énekel egy olyan találkozási pont, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse és láthatóvá tegye a kóruskultúrát: az éneklés örömöt ad és összeköt bennünket, kórustagokat és a hallgatóságot is.

Ebben a megváltozott világban nem a közönséget hívjuk koncertterembe, hanem a kórusok mennek a közönséghez, hogy a mindennapok részévé tegyük a talán sokak által nem is látható, nem ismert értékeket.

Szeretnénk, ha nyárindító fesztiválunk egy kellemes, nyitott délután és este lenne mind a belvárosban sétálóknak, mind az ide érkező turistáknak.

Fesztiválunk minőségi programot és kikapcsolódást nyújt, miközben bemutatja a veszprémi kóruskultúrát és azokat az embereket, akiknek mindennapi életében fontos szerepet játszik az éneklés, a zene. Ezáltal kedvet csinálunk az együttesekhez való csatlakozáshoz is. A színpadoknál lehetőséget teremtünk a tagtoborzásra, hiszen célunk, hogy új tagokkal is gyarapodjanak a résztvevő kórusok.” – mondta el Borbásné Gazdag Gabriella.


Forrás: Vehír.hu

 

 
Kulturális oldalak, folyóiratok: