Új gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
2022. július 07. csütörtök, 07:49 Kulturális hírek

A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben.

A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Balaton Wine&Gourmet ötlete nem új keletű. Olyannyira nem, hogy már a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának első koncepciójában is szerepelt egy ilyen rendezvény terve, ahol egyszerre kínálnak találkozási alkalmat a gasztronómiai szakembereknek – felvonultatva az összes jelentős szaktekintélyt – valamint a nagyközönség számára is egy igazi kulináris kaland lehetőségét hozzák Veszprémbe.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek majd meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek.

A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat  azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor  egyszerre jelenik meg.

A szeptember végi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját szerda délelőtt tartották a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren belüli Jezsuita-templomban, amely történelmi épület az egyik helyszíne lesz a programoknak.

Itt elhangzott, hogy a teljes EKF-program szerves részét képezi a gasztronómia, és mivel Veszprém mellett szinte a teljes Bakony-Balaton régió részese a programsorozatnak, a gasztronómia szempontjából is egy rendkívül sokszínű térséget fednek le, ahol a strandételektől a fine dining éttermekig minden szereplő jelen van.

Ebből a sokszínűségből kiindulva a Balaton Wine&Gourmet szervezői úgy döntöttek, hogy az igényes és minőségi irányvonalon elindulva álmodnak egy nagyot, és életre hívják a térség eddigi legnagyobb gasztrofesztiválját, ami egyébként az EKF által is támogatott, sőt a kiemelt rendezvények sorába tartozó esemény lesz.

Az ő szemléletük egybevág az EKF egyik hívószavával, azaz a „beyond” jelentésével, amit magyarra fordítva úgy lehetne kifejezni, mint túllépni valamin.

Ezt már Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, hogy végre lehetőség nyílik arra, hogy a térség bemutassa a nagyközönség előtt is, hogy a 80-as és 90-es években megszokott balatoni gasztronómiától hogyan sikerült mára egy még magasabb minőségi szintet elérnie a Balatont és a Bakonyt, így pedig Veszprémet is magában foglaló térségnek.

A fesztivál helyszínét a Veszprémvölgy hangulatos rendezvénytere adja majd, amelyről Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája úgy nyilatkozott, a tökéletes lelki békét sugározza magából. Az olasz származású étteremtulajdonos és televíziós műsorvezető a Balaton-felvidéket pedig hazájában található Toszkánához hasonlította.

Ha már a nemzetköziség szóba került, a Balaton Wine&Gormet megálmodója és a fesztivál ügyvezetője, Mészáros Zoltán egy Jásdi István borásszal történt beszélgetését elevenítette fel a sajtótájékoztatón, amikor a csopaki borász megosztotta vele, hogy többször előfordult francia és olasz borversenyeken, hogy az addig kevésbé ismert balatoni borokra a „nice surprise” kifejezést, azaz „kellemes meglepetést” használták a szakemberek.

Ebből kiindulva szeretnék, hogy az amúgy magas minőséget képviselő helyi borkultúra és gasztronómia a fesztiválnak köszönhetően még nagyobb ismertségre tegyen szeret.

Hogy ezt milyen módon fogják elérni, arról már Tungli Péter, a Balaton Wine&Gourmet programigazgatója beszélt.

Négy napon keresztül összesen három helyszínen zajlanak majd a programok, a már említett Jezsuita-templomban, egy nagyszínpadon, valamint egy borsátorban.

A 18. századi templom fog helyet adni a különböző szakmai programoknak, ahol több Michelin-csillagos séf is tart majd bemutatókat, vezetett kóstolókat, elsősorban a gasztronómia szakterületén belül mozgó érdeklődőknek.

Ezen kívül a nagyszínpadon a közönség számára is hasonló érdekfeszítő programokkal készülnek, lesz látványfőzés kóstolókkal egybekötve, ahol külön figyelmet fordítanak az edukációra is, néhány konyhai trükk bemutatásával.

Végül egy borszakmai sátrat is felállítanak, ahol a térség borászai vonulnak fel amellett, hogy borkóstolókat és előadásokat tartanak a gasztronómia borkultultúrális vonatkozásában.

A borok és azokon belül elsősorban az olaszrizling egyébként is fontos szerepet kap a fesztiválon, hiszen ez a fajta az egyik kuriózuma a térségnek, ami tökéletesen kapcsolódik a helyi ízvilághoz.

A Balaton-régiónak létezik egy ilyen különleges aromája, amelyről már Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke beszélt a sajtótájékoztatón, aki szerint egy kultúrára fogékony ember értékrendjében a gasztronómiának is helyet kell kapnia, az igényességnek és a megbecsülésnek a minőségi ételek és italok iránt.

Ezt erősítette meg Dobosi Győző borász, a Balatoni Borrégió elnöke, Balatonbor projektfelelős, a Balatoni Kör borászati szekciójának vezetője is, amely szervezetek szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre.

Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be, így a workshopokon meg lehet majd ismerni többek közt a paellakészítés titkait is, valamint szakéból is lehet kóstolni, hogy csak néhányat említsünk.

Az eseményre szeptember 29. és október 2. között 5050 kiállítót várnak az éttermek és borászok közül, akik mind több tétellel készülnek, azaz felszorozva több száz étel és ital várható a Balaton Wine&Gormet kínálatában.

 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila
 
 

Kulturális oldalak, folyóiratok: