Meghívó nemzetközi kortárs kiállításra
2018. október 01. hétfő, 09:55 Kulturális hírek

Építészeti kiállítás és performance keretében 2018. október 17–18-án a felújítás előtt álló, volt ének-zenei iskolában (Óvári Ferenc utca 1.) 12 falfestés készül a századelő építészeti kérdéseit is megidézve.

(A művészeti akció és kiállítás egyúttal jó alkalom lesz arra is, hogy emlékek után kutatva körülnézzünk az egykor népszerű, ám évtizedek óta zárva tartott, bedeszkázott ablakok mögé rejtett zeneiskolában...)

 
(Nagyobb méret a képre kattintva)   
 
12 fal – Építészet és kortárs ornamentika

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett Veszprémi Petőfi Színház.
 
A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

Az elmúlt években újfajta érdeklődés tapasztalható az ornamentika témája iránt. Ez a folyamat egyéni alkotásokban és egymástól egyelőre elszigetelt párbeszédekben érhető tetten a nemzetközi építészeti porondon.

A hagyományos jelentéstől eltérően a díszítés már nem másodlagos, vagy kiegészítő funkcióval bír, hanem mint építészeti minőség értelmeződik. Kortárs feltörekvő építészek és építészeti alkotócsoportok sora próbálja kialakítani viszonyát a mindig elfelejtett, de mindig újra előkerülő ornamentikához.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait. Szám szerint 12 darabot.

A kiállítást megnyitja:
Porga Gyula, Veszprém város polgármestere
Szakmai bevezetőt mond: Kovács Dániel művészettörténész

A kiállítás ingyenesen látogatható

hétköznaponként 9:00 és 17:00 óra között,
hétvégén zárva.

Résztvevők: