A fenntarthatóság lesz a téma hétvégén a Kálvin Parkban
2021. szeptember 22. szerda, 05:37 Programajánló

A VKSZ Zrt. és partnerei piknik hangulatú diák- és családi nap keretében mutatják be, hogy miért fontos a fenntarthatóság. Ez nem csak egy éppen aktuális divatirányzat, hanem már a nagyszüleink életében is alkalmazott életvitel volt – mondják.

A város közüzemi szolgáltatója partnereivel együtt idén ötödik alkalommal rendezi meg a Fenntarthatóság mindenKOR nevű programját.

A szokásostól eltérően most nem a Kolostorok és Kertek rendezvénytérre, hanem a Kálvin Parkba várják az érdeklődőket szeptember 2425 között.

A VKSZ Zrt. a programmal azt szeretné bemutatni, hogy a fenntarthatóság nem egy éppen aktuális divatirányzat, hanem már a nagyszüleink életében is felbukkanó, és igenis tudatosan alkalmazott életvitel volt. Mindezt kreatív, interaktív és kipróbálható eszközök segítségével, hiszen a két nap alapvető célja a játékos tanulás és a szórakoztató ismeretátadás.

A két nap alatt egyebek mellett informálódni lehet a szelektív hulladékgyűjtésről, a rovarhotel készítésről, a madarak, rovarok és a méhek fontosságáról, a balkonkertészetről, a körkörös gazdaságról, a csomagolásmentes háztartásról, és a vízvédelemről is.

A rendezvényen kézműves foglalkozásokat, gyógynövény kóstoltatást és nemezelő technikákat is bemutatnak.


A 2019-es programot a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren tartották

Az idei rendezvény a helyszínre reflektálva, nyitott a művészetek felé is, így igazi piknik hangulat várja majd az ideérkezőket.

Pénteken utcazene, és a Virágos Veszprém Program díjátadó gálája lesz, szombaton pedig színielőadást láthatunk a Veszprémi Petőfi Színház jóvoltából.

Hegedűs Barbara alpolgármester a programot bemutató keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a rendezvény azt mutatja be, hogy milyen összetett kihívásokkal kell a városnak szembenéznie a környezettudatosság és a környezetvédelem terén a következő években, és felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Kiemelte, ez közös feladat, amiben nem csak a VKSZ Zrt-nek, hanem a lakosoknak is fontos szerepe van. „A közös tevékenységeink lévén marad tiszta és egészséges a környezetünk” – mondta.


Temesvári Balázs, Hegedűs Barbara és Ferenczy Gábor a sajtótájékoztatón

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a program lehetőséget ad arra, hogy bemutassák, a fenntarthatóság miért fontos a jövő nemzedékei számára. Mint mondta, a rendezvény egy öt éve tartó sikeres együttműködés eredménye.

A hétvége folyamán partnerként ott lesz a HATESZ egyesület, a BABAKO Egyesület, a Bakonykarszt Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Compocity, a Corvinus Egyetem, az EKF 2023 Zrt., a Holdfényház -gyógynövény és egészségház, a Laczkó Dezső Múzeum, a Mozdulat és Képzelet Kft., a Pannon Egyetem, a Virágos Veszprém Egyesület, a VHK Nonprofit Kft., a Csomagolásmentes bolt, a Bakony Nektár és a Hajnali Manna.

A kétnapos rendezvényt a ”Veszprém az Élhető város” nevű, 24 civil szervezetet, vállalkozást, közszférában működő szereplőt tömörítő helyi akciócsoport támogatja, melynek egyik fő célkitűzése a közösségi szemléletformálás mellett az egészségtudatos társadalom létrehozása. 

Ferenczy Gábor, a munkaszervezetet vezető Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, „egy jól működő közösség mindkét ismérvvel rendelkezik, a VKSZ Zrt. rendezvénye pedig ugyanezeket a törekvéseket célozza."

A Fenntarthatóság mindenKOR híre már a köztársasági elnökhöz is eljutott, illetve a Veszprém városnak Arany minősítést odaítélő, Entente Florale Europe zsűrijének elismerését, valamint az országosan sugárzott Ozone Network Televízió Zöld-díját is elnyerte.

Az is óriási visszaigazolásnak számít, hogy vannak már iskolák, melyek tematikus projektnapjaikat a rendezvényhez igazítják.

  
Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint, Domján Attila