Környezetvédelmi elitben Veszprém
2012. május 08. kedd, 00:00 Polgármesteri interjúk, sajtónyilatkozatok

Negyedével csökkentik a CO2 kibocsátást

 
„A Klímasztár díjjal Veszprém bekerült egy európai elit társaságba és ez vonzóbbá teszi a várost turisztikai és vendéglátási szempontból is” – nyilatkozta lapunknak Porga Gyula. Veszprém polgármestere a Bécs melletti Schlosshofban vette át az Európai Klímaszövetség díját április 26-án, Mórahalommal együtt elsőként a magyar települések közül. Veszprém azzal érdemelte ki az elismerést, hogy olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás fékezéséhez.
 

„Veszprém energiastratégiájában vállalta, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid kibocsátását (évi 400 tonnáról 300-ra), és törekszik a részleges energiafüggetlenségre” – mondta Porga Gyula. A város energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja majd fedezni. Ennek érdekében egy 10 hektáros külterületen naperőművet terveznek építeni. Veszprém az első három magyar város között van, amelyik klímastratégiát készített.

A Kolostorok és kertek projektben a Séd patak völgyében létrehoztak egy túraútvonalat, mely a várat köti össze az állatkerttel. A sétaút mentén felújították két Árpád-kori kolostort és a barokk kerti pihenő épületét. A 12 hektáros területen nagyarányú parkosítást és zöldfelület-rendezést végeztek, három új játszóteret építettek, helyreállították a városi dísztavat, megújították a Szent István völgyhíd sziklakilátóját és a Szent Benedek hegyi sétautat. A projektre másfél milliárd forintot költöttek, részben uniós forrásból. A közlekedés, ezzel együtt az energia felhasználás fenntarthatóbbá tételére létesült a hivatásforgalmi kerékpárút, mely a munkahelyek, valamint közszolgáltatások elérhetőségét könnyíti meg. „A kerékpáros útvonalak hossza a városon belül így 8,6 kilométer lett” – hangsúlyozta a polgármester. A kerékpárutakra az elmúlt két évben uniós források bevonásával összesen 600 milliót költöttek, a Veszprémet Nemesvámossal, illetve Márkóval és Bánddal összekötő kerékpárút építése már elkezdődött, 800 milliós beruházással.

Porga Gyula elmondta, hogy az említetteken kívül további környezetvédelmi beruházásai is vannak Veszprémnek: épületek külső hőszigetelései, szennyvízelvezetés fejlesztése. Rehabilitálják a belvárost, lecserélik az aszfalt burkolatot természetbarát kőre, a lámpás kereszteződéseket körforgalommá alakítják át, mely folyamatos áthaladást tesz lehetővé a forgalomnak. A tömegközlekedést elektromos buszokkal váltanák ki és 110 elektromos töltőhelyet alakítanának ki a városban.

„A klímabarát terveket a lakosság is támogatja, hiszen egy korábbi felmérésből kiderült, hogy jövedelmük legalább 12 százalékát költik energiaárakra” – hangoztatta a polgármester. 

Forrás: Világgazdaság

> További részletek, dokumentumok