Cél a kontinens élmezőnye
2020. január 17. péntek, 12:01 Polgármesteri interjúk, sajtónyilatkozatok

Porga Gyula: Folytatjuk a városmegújító, közösséget építő munkát a megyeszékhelyen

A folyamatban lévő beruházások befejezése és több új fejlesztés elindítása, a közszolgáltatások minőségének megőrzése és az Európa kulturális fővárosa program előkészületeivel kapcsolatos döntések meghozatala is az idei év feladatai közé tartozik a megyeszékhelyen. A város 2020-as terveiről Porga Gyula polgármester beszélt lapunknak.

A városvezetőt a tavaly októberi önkormányzati választáson harmadszor választották Veszprém polgármesterének.

– Egy politikusnak a választók bizalma a legfontosabb. A veszprémiek bizalmát megkapni különösen értékes, mert az átlagnál kritikusabbak, és magas elvárásokat támasztanak a vezetőikkel szemben. Legutóbb az általam már megszolgált tizenhárom esztendő városvezetői munkáját is értékelték a választók, ami számomra azért biztató, mert, csakúgy mint a várakozásokkal és elvárásokkal teli első alkalommal, ezúttal is ötven százalék feletti támogatást kaptam. Ez pedig erőt ad, ugyanakkor felelősséggel végzett munkára is int – mondta el Porga Gyula.

Bár az elmúlt években számos beruházás fejeződött be Veszprémben, a városvezető szerint egy-egy fejlesztésnél is fontosabb az a városmegújító program, amelynek legfeljebb a közepén tartanak: ebben a legfőbb célok közé tartozik a közszolgáltatások színvonalának a javítása – az egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények folyamatos megújítása –, valamint olyan beruházások finanszírozása, amelyek nemcsak a városi vagyont gyarapítják, de az infrastruktúrával együtt a helyi közösséget is építik – húzta alá.

Hozzátette, a közszolgáltatások, ha nem is hibátlanul, de rendben működnek Veszprémben, és kiemelkedő a közbiztonság minősége.

A városok élhetőségét vizsgáló kutatások szerint Veszprém az élmezőny stabil tagja.

– Dobogós helyezésünk nem kényelmesít el bennünket, mert tudjuk, hogy ami nem javul, az romlik. Márpedig számunkra fontos, hogy ne csak az itt élők találják meg a boldogulásukat – a komfortos környezet, a jó minőségű munkahelyek és a megfelelő közszolgáltatások miatt –, de azok számára is vonzóak legyünk, akiknek a Veszprémbe költözése közelebb visz céljainkhoz.

Mert nagy terveink vannak. Városunk már feltűnt a kontinens kreatívipari és kulturális térképén – ezt egy tavalyi, európai felmérés egyértelműen kimutatta. De a kreatíviparban, a kultúrában rejlő lehetőségeket a mainál sokkal jobban szeretnénk kiaknázni. Elsősorban saját erőforrásból, de ha kell, más magyar szakemberek bevonásával. 2030-ra ugyanis már nem csak jelenlétünkkel akarunk büszkélkedni – fogalmazott Porga Gyula, megjegyezve, hogy Magyarországot összesen hat város képviseli a 180 fős európai rangsorban, amelynek az első húsz hely egyikét célozza meg Veszprém. Az ezzel járó kihívásokhoz segítséget jelent az Európa kulturális fővárosa 2023 program is.

– Bár az EKF inkább a közösségfejlesztésről és arról szól, hogy a város és a térség kulturális sokszínűségét bemutassa, de több infrastrukturális beruházást is tervezünk. Ezek egy része a kulturális intézményeket érinti, van olyan, amely turisztikai attrakcióként működhet, és akadnak a tervekben városi infrastrukturális fejlesztések is. Az idei évre ötmilliárd forint állami forrás áll rendelkezésre az EKF-program előkészületei­hez, ez az összeg és Navracsics Tibor kormánybiztosi kinevezése erős stabilitást ad – fogalmazott a polgármester.

Tavaly januártól városi cég, a V-Busz látja el a közösségi közlekedést Veszprémben. A szolgáltatás minősége a megfiatalított buszparknak és több újításnak köszönhetően javult, ugyanakkor világossá vált, hogy a tervezettnél csak jóval magasabb költségekkel működtethető a cég.

– Továbbra is azt gondolom, hogy másfél éve jó döntést hoztunk, amikor elhatároztuk, hogy új úton indulunk el, mert a közösségi közlekedés alacsony színvonala változtatásért kiáltott. És az is tény, hogy nincs előttünk könnyen követhető, jó minta, mert minden város csak kísérletezik a legjobb megoldás megtalálásával. A V-busz vezetésének most az a dolga, hogy stabilizálja a szolgáltatás kiszámíthatóságát és minőségét, ugyanakkor fokozatosan csökkentse a költségeket.

 
Porga Gyula: a kreatíviparban és a kultúrában rejlő lehetőségeket szeretnék
a mainál jobban kiaknázni

Türelmesek vagyunk, és ehhez a munkához minden segítséget megadunk. Középtávon a kormány buszstratégiájával és a közösségi közlekedés korszerűsítése iránti szándékával összhangban az a célunk, hogy az elérhető legkorszerűbb tömegközlekedést biztosítsuk, és amint arra lehetőségünk nyílik, elektromos buszok jelenjenek meg a város utcáin – mondta el Porga Gyula.

A polgármester az idei fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a versenyuszoda építése a jövő év elejére befejeződhet, és elkezdődik a déli elkerülő felújítása, valamint a 8-as és 82-es utat összekötő szakasz kiépítése. Ez utóbbi az Aréna és az uszoda megközelítését is javítja majd. 2020-ban befejeződik az új völgyhíd tervezése, és néhány hónapon belül elkészülhetnek a Petőfi Színház kiviteli tervei is.

A fejlesztés a Modern városok programban valósul meg, a jelenlegi elképzelések szerint 2023-tól veheti birtokba ismét a színház a patinás épületet, az átmeneti időszakban a volt városi művelődési központ épületébe költözik át, amely idén kisebb rekonstrukción esik át. Őszre befejeződik az Egry úti óvoda újjáépítése, elkezdődik a zeneiskola belső felújítása, valamint a szakképzést segítő és modernizáló iparosparki fejlesztés. Az év második felében megkezdődik a várlift kialakítása és a stadionban az új tornászgyakorló építése.

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Balogh Ákos)