Veszprémnek nem jelentene plusz terhet az olimpia
2016. február 10. szerda, 06:08 Polgármesteri interjúk, sajtónyilatkozatok

Ha Budapest rendezi a 2024-es olimpiát, Veszprémben is lennének kézilabda csoportmérkőzések. De alkalmas a feladatra az Aréna? Jó lenne ez nekünk? És mennyiért? Megkérdeztük a polgármestert.

– Milyen átalakításokra lehet szükség a Veszprém Arénában ahhoz, hogy az olimpiai kézilabda csoportmérkőzéseket befogadhassa?

– A Veszprém Aréna kifogástalanul szolgálja ki mind a sportrendezvényeket, mind a kulturális, zenei és hasonló programokat. A további 3000 hellyel való bővítése már régóta a tervek közt szerepel, nem elsősorban az olimpia miatt tervezzük, de nyilván szükséges a selejtezőmérkőzések megrendezéséhez. Úgy gondolom, ez nem csupán az olimpiai mérkőzések szempontjából lehet hasznos, hanem további látogatókat vonzana meccsekre és koncertekre.


– Milyen előnyökkel járhat Veszprém számára, ha olimpiai helyszín lenne a város?

– Veszprém már korábban felkerült a nemzetközi sportélet térképére. Az MVM-Veszprém KC hosszú évek óta tagja az európai kézilabda elitnek, ezáltal számos külföldi élcsapat, valamint vendégszurkoló látogat városunkba időről időre. Olimpiai mérkőzések esetében ugyanez a nemzetközi légkör töltené meg Veszprémet, viszont nagyságrendekkel nagyobb mértékben.

Ez önmagában öregbíti Veszprém hírnevét országhatáron túl is, emellett az idelátogató vendégek helyi szállodákban szálnak meg, helyi éttermekben fogyasztanak és helyi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ez mindenképpen előnyös a veszprémi vállalkozóknak, gazdaságélénkítő hatása van.


Veszprém már bizonyította, hogy a sport világában is képes a legmagasabb szinten teljesíteni, beleértve a nagyobb rendezvények megszervezését és sikeres lebonyolítását. Egy sikeres olimpiai pályázat esetében is ezt az irányvonalat követnénk, csak jóval nagyobb léptékkel, Veszprém idegenforgalma és hírneve pedig soha nem látott mértékben nőne.

– Van-e számítás arra, mennyibe kerülhet Veszprémnek a rendezés, és nem lenne-e jobb helye ennek a pénznek  például oktatási vagy egészségügyi intézmények fejlesztésében , ahogy azt a közgyűlési vitában Gerstmár Ferenc is felvetette?

– Az olimpia kapcsán nem Veszprém a pályázó város, hanem Budapest. A megszervezéssel járó kockázatokat Budapest és a magyar állam vállalja. Eszerint Veszprém önkormányzatának semmilyen plusz terhet nem jelent, hiszen a megfelelő létesítmény már rendelkezésre áll. A Magyar Kézilabda Szövetséggel már dolgozunk, hogy 3000 férőhellyel bővítsük az Arénát, ami szintén nem a város költsége, ahogy a kapcsolódó parkoló bővítés és közműfejlesztés sem.

Egy ilyen világesemény megrendezése kedvező hatású lenne a gazdaságra, a társadalomra, a kultúrára és még sorolhatnám az élet számos területét.

Forrás: Vehír.hu