Színházak világa

 

Veszprémi Petőfi Színház

A legrégebbi ismert veszprémi színlap 1814-ből származik. E tájon épült fel a Dunántúl első kőszínháza 1831-ben Füreden, az első pápai kőszínház pedig 1881-ben nyílt meg. Az 1870-es évektől több társulat is felkereste Veszprémet, ahol az ország legkiválóbb művészei is szerepeltek: Blaha Lujza, Jászai Mari, Újházi Ede és mások.

Az 1908-ban épült, európai színvonalú szecessziós színházat Medgyaszay István tervezte, mégpedig elsőként alkalmazva a vasbeton szerkezeteket. Az 1908. szeptember 17-én megnyílt Veszprémi Nemzeti Színháznak nem volt önálló társulata.

A színház mai nevét 1926-ban kapta, ettől kezdve Veszprémi Petőfi Színház néven hirdette előadásait. (A névadó, Petőfi Sándor 1841-ben Pápán és Veszprémben volt vándorszínész.) A színház önálló társulatának első bemutatója 1961. október 13-án volt. A régi épületben új magyar színház született.

A Veszprémi Petőfi Színház az elmúlt évtizedekben társadalmi cselekményű, közérdekű színház akart lenni, de a nagyobb megrázkódtatástól megóvta, a tévúttól megvédte, hogy sorsa egyre inkább összeforrott a magyar dráma sorsával. Az elmúlt negyven évadban összesen több mint száz (klasszikus és kortárs) magyar író több darabját játszották. Természetesen a világirodalom jelentős művei is színre kerültek.

petofiszinhaz

A klasszikus és kortárs drámairodalom lenyűgöző színdarabtárából a veszprémi színházban születtek világpremierek, magyarországi ősbemutatók is. Mintegy száz rendező csaknem 500 előadást hozott létre, melynek során háromszáz színész játékát zárhattuk szívünkbe. Olyan jelentős a névsor, hogy egyetlen kiragadott felsorolás sem lenne teljes. S vannak, már nem is kevesen, akik Veszprémben fejezték be pályájukat, életüket.

A színház melletti játékszín Latinovits Zoltán nevét viseli, aki két évadban, 1971-1973. között játszott és rendezett Veszprémben. E művészeti ágnak az állandó társulat óta vannak folyamatos nemzetközi kapcsolatai. Meghatározó ebben a kortárs lengyel és román színházművészettel való együttműködés, de gyakorlatilag olasz, francia, német, osztrák, angol művészeti kapcsolatok is kimutathatók. Ezek nem csak a darabválasztást jelentik, hanem a közreműködő európai rangú színházi személyeket: rendezőket, koreográfusokat, tervezőművészeket, stb.

 
Pannon Várszínház

A Pannon Várszínház 2001. február 16-án alakult. Szervezetünk regionális jellegű, elsősorban a Közép-Dunántúl és a Balaton- Régió kulturális-idegenforgalmi arculatának színesítését, programkínálatának bővítését, új műfajok, sajátos fesztiválok létrehozását, meghonosítását tekinti feladatának. Célrendszerében központi szerepet játszik a Közép-Dunántúl páratlan vár- és kastélyrendszerének kulturális-turisztikai hasznosítása, történelmi múltunk, kultúránk elemeiből építkező korszerű produkciók létrehozása.

A kőszínházi szezonban mindenekelőtt az összművészetiségen alapuló, a kortárs művészetek eredményeit egyesítő, hagyományainkat újszerű szemlélettel frissítő színházi előadásokat kínál.

pannonnszinhaz

A Pannon Várszínház meghatározó tevékenysége a fesztiválszervezői munka. A Tánc Fesztiválja elnevezésű Összművészeti Találkozó a tánc-, a zene-, a film-, a fotó- és képzőművészet országos hírű és nemzetközi jellegű évenkénti seregszemléje.

A Pannon Várszínház egyik alapítója volt a 2004-ben létrehozott Veszprémi Ünnepi Játékoknak.

 

Kabóca Bábszínház

A Kabóca Bábszínházat 2001. január 1-ei indulással, a korábban városi keretekben működő Kabóca Bábstúdióból hozta létre a Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az ország 13. bábszínházaként.

Legfiatalabb kulturális intézményünket társulás formájában tartja fent a két alapító, az önkormányzatokat 6 fős Társulási Tanács képviseli. A fenntartási költségek megoszlása 50-50 %-os, az együttműködést társulási megállapodás rögzíti.

A Kabóca Bábszínház előadásokat hoz létre és mutat be Veszprém megye és Veszprém város gyermekközönségének, elősegítve ezzel a korosztály igényes nevelését és szórakoztatását. Segíti a megye amatőr bábmozgalmában tevékenykedők szakmai képzését, továbbképzését.

Bábszínházi és szakmai programokat szervez amatőr és hivatásos szakemberek, társulatok közreműködésével.

kabocaszinhaz

Évente megrendezi a Kabóciádé elnevezésű, részint szakmai, részint a nagyközönségnek szóló nagyszabású, egyre nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényét Veszprémben.

 

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: