Tánc- és összművészet
 

Veszprém legújabbkori művészeti életében egyre meghatározóbban van jelen a táncművészet, annak is elsősorban a folklór területén. Ezt jelzik a város meglévő néptánc együttesei, a legkisebb korosztálytól a felnőttekig (számuk több mint tíz). Itt legelsőként említendő a város egyik kiemelt együttese, a 

Veszprém Táncegyüttes

A több évtizedes múltú együttes táncosai nemcsak a város, a régió és Magyarország színpadain lépnek fel, hanem gyakorlatilag minden földrészen folyamatosan szerepelnek. Ugyanakkor e vendégszereplések  viszonzásaként nemcsak európai, de távolabbi országok együtteseit is vendégül látják Veszprémben. 

Fesztiválok a zene és tánc jegyében

Összművészeti jelenségként kell értékelnünk a város számos fesztivál jellegű produkcióját, amelyek egyre több hazai és külföldi vendéget vonzanak. Ezek között van helyi jellegű, mint pl. a Gizella-napok sorozata, de meghatározó esemény lett például a táncfesztivál, amely ugyancsak ide hozza a kortárs táncművészet hazai és európai jeleseit. A táncfesztivált az utóbbi években fotó- és elektrografikai kiállítások is kísérik. 

Nem lehet említés nélkül hagyni a Kabóciádé bábfesztivált, amelynek közönségsikere valahol a művészeti befogadók folytonosságát jelenti, a főleg Kelet-Európára kiterjedő gyermekművészeti fesztiválok sorával.

Ugyancsak kitűnő szervezettségű és minőségű a Veszprémi Nyári Fesztivál változatos programkínálata, amelyben a kórusmuzsikától a kamarazenélésen át, a különböző világrészek folklórműsoráig kínál szórakozást a belváros és a vár színpadain. 

tanc_ff
(Pillanatkép a táncfesztiválról)

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: