Porga Gyula Passauban
2010. október 18. hétfő, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

Az alakuló közgyűlést követően a frissen esküt tett veszprémi polgármester első útja Passauba, Veszprém testvérvárosába vezetett. A Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett és finanszírozott tanulmányúton mintegy húsz fő, veszprémi turizmusban érdekelt vállalkozó és turisztikai szakember vett részt.

A küldöttség három napos programon vett részt, aminek célja a passaui turizmus, és az azzal kapcsolatos városmarketing megismerése, a tapasztalatok cseréje. A veszprémi csoportot pénteken délben a városháza dísztermében fogadta Jürgen Dupper, Passau város főpolgármestere.

Passau első embere köszöntőjében kiemelte, rendkívül nagyra értékelik azt a veszprémi gesztust, hogy a frissen beiktatott polgármester első útja Gizella királyné sírhelyének városába, Passauba vezetett. Reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosi kapcsolatok új szakaszba lépnek. Ennek kiváló nyitánya, hogy ez alkalommal Porga polgármester úr az egyetlen politikus a küldöttségben, a csoport többi tagja vállalkozó, turizmusban érdekelt szakember.

Porga Gyula köszöntőjében megerősítette, szimbolikus jelentősége van annak, hogy első külföldi útja Passauba vezetett, és az is jelzésértékű, hogy turisztikai szakemberekkel, vállalkozókkal érkezett. „Veszprém és Passau kötődése, kapcsolata ezer éves történelmi gyökerekből táplálkozik. Minderre alapozva modern és valódi kulturális, gazdasági és a polgárok közötti személyes együttműködésre építő kapcsolattá szeretnénk fejleszteni a két város immár hagyományos testvérvárosi viszonyát. A mai nap mindennek a nyitánya számomra is” – mondta Porga Gyula.

Az 50 000 fős Passau városa mintegy évi 450 000 vendégéjszakát és 1,6 millió vendéget mondhat magáénak, a város minden negyedik munkahelye a turizmussal függ össze. A „három folyó” városa évi 800 000 euro összeget költ turisztikai és városmarketing feladatokra. Pénteken délelőtt a városházán a passaui turizmus vezetői részletesen bemutatták a település turizmusának szerkezetét, rendszerét és kulisszatitkait a veszprémi küldöttségnek.

A találkozón felmerült egy „Veszprém Passauban” elnevezésű három napos tavaszi rendezvény ötlete, amelyben veszprémi művészeti együttesek, képzőművészek, alkotók, éttermek mutatkoznának be Passauban. A tervek szerint ez eseményt hasonló tartalmú „Passau Veszprémben” követhetné.

(forrás: Passau Stadt Presse, www.vehir.hu)