Az ausztrál nagykövet látogatása
2010. november 06. szombat, 12:36 Nemzetközi kapcsolatok

Alex Brooking, ausztrál nagykövet tett látogatást a megyeházán csütörtökön. A találkozó apropója természetesen a vörösiszap-tragédia volt.

Ausztráliában jól ismerik a vörösiszapot, három nagy timföldgyáruk van, ugyanazt a mellékterméket állítják elő, mint hazánkban. Mivel tisztában vannak ennek káros hatásaival, pontos forgatókönyvük létezik katasztrófa idejére. Szükség esetén ezek kidolgozásában a magyar állam rendelkezésére állnak – mondta Alex Brooking ausztrál nagykövet a csütörtöki találkozó alkalmával, ahol jelen volt Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

A nagykövet elmondta, a tragédiát követően mélységesen megrázták azok a képek, amelyek Kolontár és Devecser térségében készültek a gátszakadás után. Azóta többször találkozott Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztossal, hogy felajánlja országa segítségét. Az ausztrál nagykövetség 100 000 forintot ajánlott fel a rászorulóknak. 

Lasztovicza Jenő azt javasolta, ne egy meghatározott projektet támogassanak, hanem a Kármentő Alap számláját gazdagítsák ezzel az összeggel, hiszen jegyzőkönyvet vezetnek az itt elköltött pénzekről, felhasználásáról egy bizottság dönt. A megyei közgyűlés elnöke elmondta, az állam biztosítja, hogy mindenkinek fedél kerüljön a feje fölé, ebből az alapból a megélhetést, később a lakhatást (pl. lakások bútorai, berendezései) biztosítják.

Nem csak a nagykövetség ajánlott fel pénzügyi segítséget. Alex Brooking örömmel mondta, hogy fia iskolájában is gyűjtést szerveztek, az így összegyűjtött pénzt egy, a katasztrófa térségében működő általános iskolának nyújtják át a közeljövőben.

 (forrás: Vehír, fotó: Megyeháza)