Tervek Tajvannal
2010. november 14. vasárnap, 23:46 Nemzetközi kapcsolatok

Marietta Kao Liau, a tajvani budapesti képviselet vezetője Veszprémbe látogatott, ahol a városházán Porga Gyula polgármester fogadta.

Liau asszony kiemelte, hogy nem először jár Veszprémben, de mindig elbűvöli a város, és a környék is. Tajvan nagyon más világ, ott nincsenek ilyen szép városok, azok máshogy szépek –tette hozzá a képviseletvezető. Porga Gyula hangsúlyozta, hogy elődeinknek lehetünk hálásak ezért a környezetért, a mi feladatunk ennek megóvása.


Az eddigi Tajvan és a várost közt meglévő kapcsolatok – Vivace kórusfesztivál, a Pannon és a Tajpeji egyetemek közti testvér megállapodás - ápolásáról, szorosabbra fűzéséről is szó esett. Ennek első lépése lehet egy Tajvant bemutató kiállítás, melynek Veszprém adna otthont. Polgármester úr azt javasolta, hogy a nyári hónapokban, minimum három héten át legyen majd látható, hogy a Balatonon nyaralók is minél többen megtekinthessék. Az, hogy a Budapesten, a Természettudományi Múzeumban is látható Éneklő rovarok kiállítás, vagy inkább madár-, bélyeg-, vagy művészeti tárlat lesz-e nálunk is látható, még további egyeztetések tárgyát képezi. 

Marietta Kao Liau ezekután felkínálta annak lehetőségét, hogy veszprémi művészek is bemutatkozhassanak Tajvanon, ezzel is elősegítve egymás kultúrájának alaposabb megismerését.

Ékes József, a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság elnöke is szorgalmazta az együttműködést több fronton is; felmerült a Mendelsohn kamarazenekar lehetséges tajvani koncertkörútjának gondolata, és veszprémi képzőművészek bemutatkozása, valamint tajvani és ajkai kristályművészek közös vándorkiállításának gondolata is. KI kell azt is használnunk, hogy a Pannon Egyetem tíz hallgatója számára adott a lehetőség, hogy a jövőben ösztöndíjjal a Tajpeji Egyetemen folytassa tanulmányait –állapodtak meg. Ékes József hangsúlyozta, hogy az ipar fellendülését is várják miután a magyar parlament is ratifikálja a kettős adózást ellenőrző szerződést.

A baráti látogatás végén mindkét fél kis figyelmességet nyújtott át, a képviseletvezető asszony és Wellington Shih igazgatóhelyettes különleges teával lepte meg a polgármestert, Porga Gyula pedig egy grafikát, Györgydeák György Veszprémet ábrázoló tekercsét nyújtott át egy nagy csokor virág kíséretében.

A városházi látogatása után a vörösiszap-katasztrófa helyszíneire is ellátogatott a képviseletvezető, hogy személyesen tájékozódjon az ország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájáról, a helyreállítás és a kárfelszámolás munkálatairól. Több mint harminc diplomata - köztük a japán, az iráni, a kubai, a macedón, a mongol és az azerbajdzsáni nagykövet - megnézte a Veszprém megyei kistelepülésen bontásra ítélt házakat, az iszapömlés okozta károkat.

Húszezer amerikai dollárt adományozott kormánya nevében a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az adományt fele-fele arányban Kolontár és Devecser kapta, a képviseletvezető Tajvan népének mélységes együttérzését fejezte ki.

(Csapody Kinga)