Baráti beszélgetés Hanuka idején
2010. december 08. szerda, 06:20 Nemzetközi kapcsolatok

Aliza Bin-Nount, Izrael nagykövet asszonyát fogadta irodájában Porga Gyula polgármester kedden délután.

Aliza Bin-Noun a Veszprémi Zsidó Hitközség Hanuka ünnepségére érkezett Veszprémbe, de egy kötetlen beszélgetésre ellátogatott a városházára is. A nagykövet asszony meglepően jól beszél magyarul, elárulta, Erdélyben született, ezt követően költözött családja Izraelbe, de gyakran használták a magyar nyelvet. Jelenleg három éve tartózkodik hazánkban, ennek is köszönhető nyelvismerete.

 

A polgármester vendége többek között beszélt a nemrégiben Izraelt sújtó hatalmas erdőtűzről, a katasztrófa térségében 17 ezer embert kellett evakuálni, Porga Gyula a devecseri szerencsétlenségről számolt be, amely közvetve érintette a városunkat.
 
 
Veszprém első embere elmondta, szigorú költségvetés előtt állunk, ami azért is fontos, mert háromezer ember munkaadója is az önkormányzat. Szó esett Veszprém kiterjedt testvárvárosi kapcsolatairól, a polgármester kiemelte, abban az esetben kiemelkedő az együttműködés, ha civil egyesület is segíti a kapcsolatot.
 
 
Porga Gyula a Veszprémi Zsidó Hitközséggel kapcsolatban elmondta, aktív közösség az övüké, majd a beszélgetés zárt ajtók mögött folytatódott. Veszprém 1996 óta tart fenn testvérvárosi kapcsolatot az izraeli Tirat-Carmellel. Az évek folyamán egyre szorosabb és széles skálájú együttműködés épült ki a két település között. Idén októberben gratuláló levelet írt Arie Tal,Tirat-Carmel első embere Porga Gyulának, és meghívta városába. 
 
(forrás: vehir.hu)