Székelyföldi magyaroknak segítünk
2011. február 01. kedd, 08:14 Nemzetközi kapcsolatok

A szórványmagyarság számára nemzeti önazonosságuk megőrzése és erősítése a cél, ebben városunk is közreműködik.

A székelyföldi partnerség lehetőségeiről tárgyalt Veszprém erdélyi testvérvárosában Porga Gyula polgármester, aki Lasztovicza Jenővel, a Veszprém megyei közgyűlés elnökével közösen képviselte régiónkat a sepsiszentgyörgyi találkozón. Az Összetartozunk címet viselő tanácskozás fő célkitűzése a szórványprogram népszerűsítése és az anyaországgal való kulturális, valamint turisztikai együttműködési lehetőségek erősítése volt – hangzott el az utazás részleteit ismertető hétfői sajtótájékoztatón a városházán. Az erdélyi fórumon jelen volt még vendégként városunk és megyénk vezetőjén kívül Farkas Zoltán, a Békés megyei önkormányzat elnöke, valamint Gondos István Heves megyei alelnök és Földi László ceglédi polgármester is.

 

Megyék és városok együttműködése volt a téma a sepsiszentgyörgyi konferencián

A konferencia résztvevői Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester meghívására érkeztek. A szórványprogram – mely a fórum egyik kiemelt témája volt – új lehetőséget kíván teremteni a szórványmagyarság számára nemzeti önazonosságuk megőrzése és erősítése szempontjából. A 2010-es évben a székelyföldi megyék magyar közösségei, intézményei, egyházi és civil szervezetei között szépen formálódó kapcsolatrendszer épült ki, és számos rendezvény erősítette ezt a köteléket. Ezen bevált kezdeményezést szeretnék tovább fejleszteni a határon túli kapcsolatok bevonásával, a testvérvárosok és megyék szorosabb együttműködésével.

 

Látogatás a Székely Nemzeti Múzeumban

Porga Gyula polgármester a Veszprémben működő civil szervezetekben rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a városban számos művész, előadó, csoport tevékenykedik, akiknek érdemes lenne Erdélyben is bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Idén 20. alkalommal, május 1. és 8. között rendezik meg a Szent György Napokat, amelyen újításként nagyobb hangsúlyt kapnak a testvérkapcsolatok is: a testvérvárosok, testvérmegyék utcájában minden partnernek lehetősége lesz bemutatkozni. Arról is tájékoztattak, hogy az elmúlt évben veszprémi mintára Utcazene fesztivált rendeztek Sepsiszentgyörgyön, a győztes Ritmo del Flamenco nálunk is indul majd a versenyprogramban.

 

Gábor Áron ágyújánál a Székely múzeumban

Egy fontos misszió kezdődött el a székelyföldi önkormányzatok között. Kovászna megye Hunyad megyével vette fel a kapcsolatot, s rendez ott olyan magyar napokat, ami eddig nem volt jellemző, hasonló együttműködést szeretnének kiépíteni Csángófölddel is.

– Ezekkel a programokkal szeretnék a magyar identitást erősíteni – hangsúlyozta Porga Gyula. – A program gazdagításához felajánlottam városunk segítségét is, hiszen számos művészeti csoport működik Veszprémben, kiutaztatásukhoz az önkormányzat segítséget nyújt majd – mondta a polgármester.

 

Sajtótájékoztató a városházán

A sajtótájékoztató zárásaként Porga Gyula emlékeztetett, korábban is szoros kapcsolat működött az erdélyi magyarokkal, aminek eredményeként a Védegylet Veszprémért Egyesület szervezésében február 26-án árverezéssel egybekötött jótékonysági estet szerveznek a megyeházán, amelynek teljes bevételét a Hunyad megyei Dévai Szent Alapítvány árváinak ajánlják fel.  

Szöveg: Vehir.hu