Partnerre találtak
2011. március 03. csütörtök, 20:23 Nemzetközi kapcsolatok

A francia delegáció látogatásán az örökségvédelem volt a fő téma, ennek jegyében a vendégek megtekintették Veszprém főbb látnivalóit.

A francia delegációt március 3-án fogadták Veszprémben, a városházán. A látogatás fő célja az örökségvédelem és ennek dinamizálása volt, valamint megbeszélték, hogyan tudnák összekapcsolni a városok tevékenységét.

M. Francois Laquieze, a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy Franciaországban viták folytak az örökség megőrzése és a városok fejlesztése között, azonban tudatosítani kell az emberekben, hogy a kulturális örökség nem hátrány, hanem adu, amit fel lehet használni a fejlődés érdekében. A magyar-francia fórumokon ez a kérdés sokszor megjelenik, hiszen sok magyar város küzd ugyanezzel a problémával.

 
Marylise Ortiz és Brányi Mária

Veszprém Megyei Jogú Város vendége nemcsak a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa volt, hanem a városba látogatott még Mme Marylise Ortiz, a Művészeti és történelmi városok és járások országos egyesületének igazgatója, Mme Ludivine Bascou referens, M. José Osete, I.N.F.H. igazgató, M. Szalmási Szilárd, I.N.F.H. tolmács és Mme Pusztai Ildikó, a Francia Nagykövetség Együttműködési Osztály munkatársa is.

 

– Egy olyan városszövetséget képviselek, amely 180 településből áll – mutatta be az egyesületet Marylise Ortiz. – Az örökséget globálisan értjük, hiszen egész városnegyedek megőrzéséről van szó, ahol lakórészeket alakítunk ki megfelelő életminőséggel; kereskedelmi hálózatot létesítünk úgy, hogy ezeken a területeken egyszerre legyenek jelen a fiatal egyetemisták és a családok is. Párizst is a tagjaink között tudhatjuk más nagyobb településsel együtt, így fontos, hogy közös legyen a gondolkodás nagy-, közepes és kisvárosokban egyaránt.

 
M. Francois Laquieze

A Művészeti és történelmi városok és járások országos egyesületének a célja, hogy élettel töltse meg a belvárosokat. Ennek érdekében különböző minisztériumokkal és önkormányzatokkal dolgoznak együtt. – Egyesületünk találkozóhely próbál lenni, ahol minden kérdést meg lehet vitatni az örökségvédelemmel kapcsolatban. Ott vagyunk a törvényhozásnál, lobbitevékenységet folytatunk, valamint különböző képzések kialakításában veszünk részt, gondolkodunk az adóügyekben is. Próbáljuk a lakosságot érzékennyé tenni a téma iránt. Az országos tevékenység mellett külföldön is aktívak vagyunk – fogalmazott az egyesület igazgatója.

 

– Magyarország gondolkodásban nem tart ott, hogy egy hasonló szervezetet hozzon létre – számolt be róla Brányi Mária. – Nálunk műszaki megoldásokra, értékvédelemre szorítkozik az örökségvédelem. Veszprémben turisztikailag látványos a Vár, de nem tudjuk élettel megtölteni. A Vár alatt talán visszatér a lakófunkció és a kereskedelem, de ehhez gondolkodásmódban is változni kell.

 

– Veszprém megindult azon az úton, amihez jó tanácsokat kaphatnánk az egyesülettől. A városnak van országosan védett történeti központja, valamint széles a szektor, ami helyi védettségű épületeket tartalmaz. Életet kell lehelni ezekbe az épületekbe – mondta Németh Katalin műemlékvédelmi felügyelő.

Az örökségvédelemmel kapcsolatos beszélgetés tehát azzal zárult, hogy Veszprém városa szívesen lenne partner egy ilyen kezdeményezésben. A szakmai beszélgetés ezután a Várban folytatódott, majd a vendégekkel együtt megtekintették a Vass László Gyűjteményt a Művészetek Házában, a Dubniczay-házat és a Bíró-Giczey-házat.

A vendégek programját úgy állították össze, hogy Veszprém kulturális örökségének egy részét megtekinthessék, a séta során pedig lehetőség nyílt rá, hogy Német Katalin műemlékvédelmi felügyelőtől és Horváth Gábor főépítésztől szakmai információkat kapjanak a delegáció tagjai.

Forrás: Vehir.hu – kép: y