Erősödő kapcsolat
2011. október 02. vasárnap, 20:41 Nemzetközi kapcsolatok

A megyeszékhely testvérvárosainak és partnervárosainak részvételével szervezett konferenciát a város.

Veszprém kilenc testvérvárosából hét volt jelen a kétnapos rendezvényen, ahol a partnervárosokkal együtt aktuális témákról beszéltek az előadók: pénteken a városstratégia, szombaton a megújuló energiaforrások témakörében osztották meg gondolataikat. A hagyományteremtő szándékkal rendezett találkozó célja, hogy Veszprém testvérvárosai jobban megismerjék egymást és tanuljanak egymástól.

A résztvevőket Brányi Mária  alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a testvér egyben a legjobb barát is; a város vezetése szeretné, ha a testvérvárosokkal szorosabbá válna az együttműködés. Józsa Tamás kabinetfőnök a városfejlesztési stratégia prioritásairól tartott előadást. Prezentációja után a külföldi gyakorlatokkal ismerkedhetett meg a közönség. A szombati plenáris ülésen a megújuló energiaforrásokról volt szó, majd a vendégek sétát tettek a megújult Séd-völgyben.

A találkozó keretében felavatták pénteken a veszprémi vár bejáratánál Verancsics Faustus bronz emléktábláját. Az egykori veszprémi várkapitány, csanádi püspök és polihisztor életét, munkásságát dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Ante Zupanovic, Sibenik polgármestere méltatta. Az ünnepségen megjelent Neda Milisic, Horvátország budapesti kultúrattaséja.

 
Ante Zupanovic, Sibenik polgármestere

Sibenik polgármestere beszédében úgy fogalmazott: "az önök és a mi Verancsics Faustusunk". Az 1551-ben Sibenikben született sokoldalú tudós sokfelé élt a Monarchiában, de legtovább Magyarországon. 1595-ben összeállított egy ötnyelvű szótárat, amelyben a magyart Európa öt legtekintélyesebb nyelve közé sorolta a horváttal együtt. A Dienes Attila szobrászművész által készített emléktábla mint az ejtőernyő feltalálóját örökíti meg.

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Ante Zupanovic, Sibenik polgármestere
és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi várfalon pénteken ünnepélyesen felavatott Verancsics Faustus-emléktábla előtt.
A bronz emléktábla Dienes Attila alkotása.
 
Összeköti Sibenikkel Veszprémet
"Verancsics Faustus (1551–1617), a  reneszánsz ember teljes életet élt: érsek volt, nyelvész és várkapitány. Irigykedve nézzük a mai egydimenziós életpályák  felől" – fogalmazott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az emléktábla avatáson mondott beszédében. Hozzátette: úgy volt hívő, hogy innovációval foglalkozott, s úgy volt európai, hogy közben elkötelezett volt nemzete iránt. A horvát enciklopédista, fizikus, filozófus Sibenikben született, Pozsonyban, Padovában  és Velencében tanult. 1579-től Veszprém várkapitányává nevezték ki. Életműve, benne a Machinae Novae könyvvel és találmányaival, köztük az ejtőernyő tervrajzával, a közép-európai kultúrkincs része, kapocs a nemzetek között.

Forrás: Napló-Online (Kép: y)