Gyümölcsöző kínai kapcsolatok
2011. október 27. csütörtök, 05:16 Nemzetközi kapcsolatok

Kínai partnervárosunk, Ningbo látta vendégül Veszprém képviselőit a napokban. A négynapos látogatás végén számos együttműködési lehetőség merült fel.

 
Brányi Mária és Lakatos Antal

A két város között 1998 óta fennálló partneri kapcsolat az elmúlt egy évben nagy lendületet vett, Ningbo képviselői több alkalommal látogattak városunkba, tavasszal magas rangú delegáció járt nálunk, szeptemberben az ottani vöröskereszt képviselője érkezett tapasztalatcserére, így időszerű volt a viszonzás részünkről – ismertette Brányi Mária alpolgármester csütörtökön. A sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben szoros együttműködés épülhet ki az oktatás területén, valamint nyitottak a Balaton-felvidéki borok felé, illetve hús exportálására is sor kerülhet.

Nem európai méretű fejlődés zajlik Kínában – fogalmazott Józsa Tamás kabinetfőnök, aki mintegy másfél órás előadást tartott Veszprém és Magyarország gazdaságáról a Ningbo-i egyetemen, de ellátogattak egy általános és egy középiskolába is. A programok végén az oktatási intézmények közötti cserekapcsolatok lehetőségét vázolták fel.


Józsa Tamás

A Ningbo-i szabadkereskedelmi kikötőben tett látogatás közben számos magyar termékkel találkoztak, ezek azonban – mint Brányi Mária kifejtette – nem a legjobb minőségű áruk voltak, így az élelmiszer exportból nekünk is juthat egy kis szelet – véli az alpolgármester.

A hazánkban 8-10 éve tapasztalt gazdasági fellendülés érezhető Kínában – vélekedett Lakatos Antal, a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, a gazdasági válság szelét sem érezték meg, számukra ismeretlen ez a fogalom. – Folyamatos a fejlődés, s sokat tesznek azért, hogy minőségi terméket állítsanak elő – tette hozzá.

A két önkormányzati delegált utazási költségeit a vendéglátók állták, ezen kívül a Pannon Egyetem, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kinizsi Bank képviseltette magát az úton, s szereztek hosszú távon jól kamatoztatható tapasztalatokat, együttműködési lehetőségeket.

Forrás: Vehír.hu