Hat nemzet fiataljai találkoztak
2011. július 28. csütörtök, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

Tíz napot töltöttek Csehországban azok a szerencsés veszprémi fiatalok, akik részt vehettek az Európai Városok Szövetsége ifjúsági találkozóján.

A nyolc középiskolás diákot két pedagógus kísérte el az útra Žamberk-be, kedden értek haza – számolt be az eseményről csütörtökön délelőtt a városházán Porga Gyula polgármester. Az ott töltött idő alatt különböző műhelymunkákon vettek részt, megismerkedtek a helyi tradíciókkal, kirándulásokat szerveztek számukra, s egy színpadi pantomim produkciót is összehoztak.


Porga Gyula

A találkozón hat nemzet hét városából érkeztek fiatalok. A veszprémiek egy rövid filmmel mutatták be, honnan jöttek, sok érdekességet meséltek el Magyarországról, valamint a kolbász ízével is megajándékozták a résztvevőket.

Korbacsics Ildikó, a Lovassy iskola pedagógusa, a fiatalok egyik kísérője elmondta, jól bizonyított a csapat, mindenkivel megtalálták a közös hangot, s a nyelveket is jól használták. Az idei találkozónak a „Barátság út” mottót adták, s mi sem bizonyítja jobban ennek megvalósulását, számos barátság született a helyszínen. Kiemelte, a vendéglátók is jól teljesítettek, csak a rossz időjárás szólt bele időnként a programokba.


Korbacsics Ildikó

A fiatalok arról beszéltek, a találkozó egyik legnagyobb előnye, hogy több nemzettel is megismerkedhettek a 10 nap alatt. A tapasztalatuk szerint a németek a legközvetlenebbek, az olaszokkal azonban nehéz volt kommunikálni, már csak azért is, mert a többségük csak a saját nyelvén szólalt meg, s az „OK”-ét sem értették. Abban mindenki egyetértett, remélik, minél előbb újra találkozhatnak a most megismert barátokkal.


Oroszi Fanni

– Žamberk egy hatezer fős város, de minden megtalálható benne, amire szüksége lehet az embernek – mutatta be a vendéglátók települését Oroszi Fanni. A vetésis diák elmondta, gyönyörű főtérrel rendelkezik a város, számos látnivalót adott számukra, az aquapark pedig nagyszerű kikapcsolódást biztosított mindenkinek a kötött programok között, ha éppen nem a közeli, feltűnően rendben tartott erdős parkban kirándultak.

Az Európai Városok Szövetsége alapdokumentumát 1996-ban írták alá a csatlakozó országok. Évente egy alkalommal ifjúsági találkozót tartanak a városok delegáltjainak, valamint a polgármesterek találkozójára is sor kerül. Jövőre ez utóbbit Veszprémben tartják, majd 2013-ban a fiatalok érkeznek hozzánk vendégségbe.

Forrás: Vehír