Királyi gömböcöket ''gurítottak be'' előételnek
2011. november 19. szombat, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

Tartuban öregbítette a magyar szakácsmesterség jó hírnevét ifjabb Rakk Tamás. A Tapó Királyi étterem séfje a napokban érkezett haza Észtország második legnagyobb városából, ahol a magyar konyha főzéstudományát tanította, népszerűsítette.

Tartu nagy egyetemi város, ahol átlagon felüli a gasztrómia iránti érdeklődés. Ez szülte azt az elhatározást, hogy minden évben rendeznek egy "főzős" hetet. Ennek keretében a testvérvárosokból meghívnak egy-egy szakácsot, akik saját hazájuk és konyhájuk kitüntetett ételeivel ismertetik meg a tartui kollégákat. Persze meg is tanítják őket az addig nem ismert ételek elkészítésére.

Ifjabb Rakk Tamás abban a szerencsés helyzetben volt, hogy Veszprémet képviselhette az észt városban.

A séf elmondta, Tartu európai testvérvárosaiból jöttek szakácskollégák, volt köztük orosz, norvég, finn, görög, svéd és magyar. Mindegyiküknek jutott egy-egy étterem, az ottani konyhával és személyzettel együtt. Azt a feladatot kapták, hogy egy hét alatt tanítsák meg a konyha szakácsait azoknak az ételeknek az elkészítésére, amelyek hazájuk kedvencei között találhatók, a saját konyhájukban is készítenek ilyet, ugyanakkor képviseli a magyaros ízeket, a magyar gasztronómiát is. Tamás a következő éteksorral rukkolt elő: paprikás csirke, betyárgulyás, kanász-bojtár szelet, Tapó-csülök, lecsós lazac túrós csuszával, Tapó-vitaminbomba, vargabéles. Ezt még idehaza sem egyszerű összehozni, hát még északon...

Ment minden, mint a karikacsapás, vagy akadtak nehézségek?  kérdeztük a séftől. Összetett feladattal kellett megbirkózni, ezért akadtak gondok.

- Kezdetben a kommunikáció okozott kisebb nehézséget. Ők valamiért nem tanultak meg magyarul, én meg nem tanultam meg észtül. Szerencsére az angol azért segített, elutazásom előtt több hetet rákészültem. A helyszínen a szakmabeliség aztán sokat segített a megértésben.

Az alapanyagokkal is voltak nehézségek, hisz ami itthon természetes könnyedséggel megszerezhető, odakint több kört is kellett futni érte, amire fellelték. A betanítást úgy kellett elvégezni, hogy a távozást követően a vendéglő legalább egy hónapig még a mi ételeinket kínálja! A hét végén nagy fogadással búcsúzott Tartutól a szakácscsapat. A gálaesten nemzetközi ételsort kellett az asztalra varázsolni. Az első fogás elkészítése a Tapó séfjének jutott.

- A Tapó királyi gömböcével, ezzel a speciális hideg előétellel indítottuk a lakomát. Ez azért volt nagy felelősség, mert az első fogásra a lehető legnagyobb várakozással, vágyakozással tekint a kedves vendég. Ilyenkor bizony a legkisebb melléfogás is balul sülhet el, hiszen azonnal észreveszik és rosszul kezdődik az est. Szerencsére a több mint háromszáz elkészített királyi gömböc teljes sikert aratott az elit vendégsereg körében. A "belépő" jól sikerült, így aztán az est sikere is biztosítva volt.

Rakk Tamás nagyon jól érezte magát odakint, kellő tapasztalattal felvértezve tért haza Tartuból. A kezdeményezést nagyon hasznosnak találta. Úgy fogalmazott, ha rajta múlna, a magyar ételekhez eredeti magyar alapanyagokat is biztosítana.

Így lehetne csak igazán elkápráztatni az észt vendégeket, akik szívesen és gyakran élvezik a gasztronómia gyönyöreit.

Forrás: Napló-Online