Holokauszt: beszélnünk kell róla!
2012. március 20. kedd, 08:12 Nemzetközi kapcsolatok

Harcoljunk a közömbösség ellen, mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete az Élet Menete Alapítvány által szervezett vándorkiállítás megnyitóján.

A kiállítás 2007 óta járja az országot, Veszprém a 49. helyszín. A vasútállomáson egy belül feketére festett vasúti vagonban péntekig látható a Magyar Nemzeti Múzeum által biztosított anyag; huszonhét képen, hiteles emberi történeteken keresztül mutatják be a hatvannyolc évvel ezelőtt történteket, a magyar holokauszt borzalmait. A tárlat emberségre nevel, arra, hogy ne legyünk passzívak, közömbösek.

 

Ilan Mor izraeli nagykövet és Porga Gyula polgármester a vándorkiállításon.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: nem válhatunk érzéketlenné, a holokauszt nem lehet kiüresedett emlék. A szebb világ megteremtése közös felelősségünk; felelősek vagyunk azért, hogy a borzalmak ne ismétlődhessenek meg. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt mondta: a holokauszt nemcsak a zsidóság, de minden magyar tragédiája.

Időutazásra  visz a tárlat

Az Élet Menete Alapítvány utazó vagona időutazásra viszi a ma élőket. Szembesülnek azzal, mire képes az ember, mit tett a 20. század közepén a zsidónak született embertársainkkal. A holokauszt a nemzeti önismeret próbaköve, a múlt ismerete nélkül a jelent sem érthetjük. A nyolcvannégy éves Forgács János három koncentrációs tábort - Birkenaut, Auschwitzot, Dachaut - élt túl, megrázóan idézte fel, ahogy tizenhat évesen elhurcolták őt. Radnóti Zoltán rabbi azt mondta: az igazság szubjektív, de a tények objektívek, bátran szembe kell nézni velük. A kiállítás azt üzeni: ember embernek nem lehet ellensége, rajtunk múlik, hogy ne emeljünk fegyvert egymás ellen.

 

Ilan Mor izraeli nagykövetet dr. Márfi Gyula érsek is fogadta

Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete beszédében  kiemelte: harcoljunk a közömbösség ellen, ne lehessen újra tagadni a holokausztot. A tudatlanságot csak az oktatással tudjuk legyőzni; minél többen látogatják a kiállítást, annál kevésbé lesz jelen az antiszemitizmus, minél inkább megértjük a történelmet, annál inkább békességünk lesz. A nagykövet veszprémi napján ellátogatott a Lovassy László Gimnáziumba, találkozott Porga Gyula polgármesterrel,  dr. Nagylaki Csillával, a megyei kormányhivatal főigazgatójával, Polgárdy Imrével, a megyei közgyűlés alelnökével és  dr. Friedler Ferenccel, a Pannon Egyetem rektorával.

Ilan Mor látogatást tett az érseki palotában is, ahol dr. Márfi Gyula vezette körbe őt, bemutatva a palota különlegességeit. A személyes hangú találkozón az érsek elmondta: egyszer járt Izraelben, héberül viszont korábban tanult, egy zsoltárt ezúttal is elmondott.

Forrás: Napló-Online