Alakuló kapcsolat Kínával
2012. április 16. hétfő, 19:50 Nemzetközi kapcsolatok

Közép-európai kapcsolatokat építenek a kínai vállalkozók, ezért delegációt indítottak három itteni országba, a küldöttség tagjai pénteken Veszprémben is jártak.

Porga Gyula, a város polgármestere köszöntötte a vendégeket, s elmondta, hogy Veszprém és a megye adottságai jók, az intézmények és a gazdálkodók nyitottak a hazai és a nemzetközi együttműködésre.

Dr. Hartung Ferenc, a Pannon Egyetem oktatási ügyekért felelős rektori megbízottja röviden felvázolta az intézmény történetét. Adatai szerint jelenleg kilenc-tíz ezer hallgatója van az egyetemnek. A megyében működő vállalkozásokkal karöltve kutatással is foglalkoznak, a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkező szakembereket igyekeznek kibocsátani.

 

A kínai küldöttség tagjai és magyar vendéglátóik a belvárosban

Yu Ping, a delegáció vezetője, a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztő Tanács alelnöke fontos küldetésének tartja, hogy a most meglátogatott Magyarország, Románia és Bosznia-Hercegovina gazdasági társaságaival eredményes kapcsolatokat építsenek ki.

Si Qingwei, a delegációt küldő szervezet Guangdong tartományi alelnöke bemutatta a környezetét. Ez a tartomány a gazdasági mutatókat tekintve szinte mindenben az első a hatalmas országban és nyolcmillió egyetemista él és tanul náluk.

 
Képet kaptak megyénk gazdaságáról 
Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kínai delegáció tagjainak átnyújtotta a Napló és a kamara által tavaly a megye gazdaságáról készített kiadványt, amelyben angol nyelvű összefoglaló is van. Külön felhívta a figyelmet a turizmusban rejlő lehetőségekre. Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei szervezetének elnöke ígéretet tett arra, hogy a kínai kapcsolatok iránt érdeklődőknek segítenek tájékozódni. 
Forrás: Napló-Online.hu