„Miénk itt a tér” – Veszprém a testvérvárosok utcájában
2012. május 07. hétfő, 09:02 Nemzetközi kapcsolatok

Veszprém 1990 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot a romániai Sepsiszentgyörgy városával. A „Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa” rendezvénysorozat keretében idén 21. alkalommal rendezték meg testvértelepülésünkön a Szent György Napokat, melyen a sokszínű kulturális program és kézműves vásár mellett a MIÉNK ITT A TÉR – testvérmegyék és városok utcája is jelentős szerepet kapott.

A 2012. április 27–29. közt zajló rendezvényen Veszprém városát első ízben képviselte a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. egy munkatársa (egy fő technikai személyzettel). A turisztikai kiállításon lehetőség volt szorosabbra fűzni a magyar–magyar kapcsolatot, megmutatni Veszprém vendégváró arcát, és felhívni a vásárra látogatók figyelmét a Közép-Dunántúl ékszerdobozára, mely számtalan látnivalót kínál az év minden szakában.

A városnapok kitűnő alkalmat teremtettek a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi testvérkapcsolatok elmélyítésére. Az együttműködés keretében Veszprémet hivatalos delegáció is képviselte Baumgartner Lajos, Halmay György és Stigelmaier Józsefné képviselők személyében.

A kiállítói téren péntektől vasárnapig, 10 és 18 óra között vártuk a vendégeket, Veszprém turisztikai kínálatát, történelmi örökségét, kulturális kincseit, kiemelten az Állatkertet, a Veszprém Arénát és a Gizella Napokat valamint a VeszprémFest rendezvényeit ajánlva figyelmükbe. A napsütéses idő is kedvezett a látogatóknak, így a három nap alatt közel háromszázan keresték fel a város pultját, és vittek a katalógusokból, melyek közül a legnépszerűbb a látnivalókat, programokat és kirándulási tippeket is tartalmazó Útitárs 2012 és a szálláshely- és étteremajánló Veszprém Kalauz volt. A családosoknak, gyerekeknek sok ingyenes szóróajándékot: lufit, tollat, cukorkát, plakátot és Veszprém koronát osztottunk ki.

A legforgalmasabbnak a szombati nap bizonyult, ekkor keresték fel a legtöbben a vásárt. A vasárnapi napon több konkrét érdeklődő is érkezett, akik a nyári időszakban tervezik magyarországi látogatásukat, ehhez ajánlottuk nekik a veszprémi fesztiválokat és a város új turisztikai célpontjait: a Séd-völgyi sétaútvonalat, az Állatkert népszerű létesítményeit (Afrika-ház, Csimpánz-világ), valamint a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központot. Többeknek volt már korábbi időszakból Veszprémhez kötődő kellemes személyes élménye is, és voltak olyanok is, akiknek rokonai élnek itt, ezért terveznek újabb látogatást városunkba. A következő alkalommal esetleg a városra jellemző termékek bemutatásával, kóstoltatásával (bor, sajt) lehetne még színesebbé tenni a megjelenésünket.

(Forrás: Szabó Renáta)