Finn-magyar találkozó tizenkettedszer
2012. június 12. kedd, 13:49 Nemzetközi kapcsolatok

Porga Gyula polgármester képviselte Veszprémet a XII. Finn-Magyar Testvérvárosi konferencián, melyet június 57. között szerveztek meg a finnországi Espooban. 

A testvérvárosok finn és magyar delegációi közel kétszáz fővel vettek részt a rendezvényen, melynek múltja a nyolcvanas évek elejéig nyúlik vissza, amikor is szintén Espoo volt a helyszín. Az azóta eltelt időszakban háromévente rendezik meg a konferenciát felváltva magyar illetve finn városokban.

Az idei rendezvényen különös hangsúlyt kapott az önkormányzati reform, melyet magyar részről Tállai András államtitkár ismertetett. Ezen kívül egyebek mellet szó volt a környezettudatos energiapolitika és a műemlékvédelem jelentőségéről, illetve a magyar-finn együttműködés lehetőségeiről, valamint téma volt a szorosabb testvérvárosi kapcsolat elősegítésének szándéka, az Európai uniós pályázati lehetőségek felkutatása.

Jukka Mäkelä, Espoo polgármestere a finn könyvhétre hívta fel a figyelmet, melynek Helsinki ad otthont ez év őszén. Itt szeretnének majd minél több finnre fordított magyar könyvet bemutatni, ebben számítanak városunk együttműködésére.

Jorma Vuorinen, a Finn – Magyar Társaság elnöke előadásában kitért arra, hogy ugyancsak az idei esztendő őszén rendezik meg az oktatási intézményekben a magyar hetet, melynek keretében finn diákok ismerkedhetnek majd hazánkkal.

A következő találkozónak a tervek szerint 2015-ben Esztergom ad majd helyet.

A konferenciát követően a finn város meghívására a veszprémi delegáció testvérvárosunkba, Rovaniemibe látogatott.