Bemutatkozás Nyitrán
2012. június 24. vasárnap, 15:25 Nemzetközi kapcsolatok

A testvérvárosai részvételével szervezett nemzetközi turizmus konferenciát Nyitra város ahova Veszprém turizmusának szereplői is meghívást kaptak. Megyénket a Bakony és Balaton Térségi TDM szervezet két munkatársa képviselte.

A konferencia – melyen közel 80 turisztikai szakember, nemzeti és helyi elöljárók és országosan elismert szaktekintélyek vettek részt – a turisztikai partnerségekkel foglalkozott, a turizmus szemszögéből vizsgálta meg az egyes városok közötti együttműködési lehetőségeket. A konferencián Veszprémnek is lehetősége nyílt a bemutatkozásra. A rendelkezésre álló időben Veszprém város értékei, turisztikailag fontos helyszínei és eseményei, az utóbbi évek fejlesztései kerültek bemutatásra, illetve a turizmus irányításának rendszere, a város és szervei által végzett turisztikai marketing tevékenység.

 
Turizmus konferenciát tartottak Nyitrán

A program kötetlenebb részében lehetőség nyílt a konkrét közös turisztikai tevékenység és az együttműködés egyéb aspektusainak feltárására is, mely kereskedelmi kapcsolatok, egyetemi csereprogramok formájában valósulhatna meg. A konferencia tapasztalata, hogy mind Veszprém, mind Nyitra számára fontos és hasznos lenne a kapcsolat ápolása a szomszédos országgal, mely nagyobb potenciált rejt magában, mint egy távolabbi területtel való kapcsolat.

Nyitra és Veszprém a tavalyi évben kezdte szorosabbra fűzni – a történelemi, kulturális, városképi és gazdasági adottságokban rejlő hasonlóságokon alapuló – kapcsolatát. Nyitra Szlovákia legrégibb és negyedik legnagyobb városa, a Nyitra folyó völgyében emelkedő dombokon fekszik, legrégibb település magva a vár és a várnegyed, ahol Gizella királyné építtetett kápolnát, egyetemváros. Veszprém és Nyitra megye hosszú ideje ápol testvérmegyei kapcsolatot egymással.

A láthatóan sok összekapcsolódás alapozza meg a két város szorosabb együttműködését, mely következő állomása a Nyitrai Városi Napokon való részvétel lehetősége, melyre a város vezetése is meghívást kapott.

Forrás: Bakony és Balaton Térségi TDM