Az ifjúság energiája
2012. július 30. hétfő, 05:59 Nemzetközi kapcsolatok

„Az ifjúság végtelen energiával alakítja a jövőt” – ez volt a mottója az idei Európai Városok Szövetsége ifjúsági találkozójának. A veszprémi résztvevők a városházán számoltak be élményeikről.

Idén a németországi Senftenberg adott otthont az Európai Városok Szövetsége ifjúsági találkozójának. Városunkból 8 középiskolás és két kísérőtanár vett részt a programon.

 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy a rendezvény az Európai Városok Szövetségének a lelke. A városatya kiemelte, hogy az idei csapat valóban kitett magáért, és csupa pozitív visszajelzést kapott felőlük. Hozzátette, jövőre Veszprém lesz az ifjúsági találkozó színhelye, és az idei résztvevőket mindenképpen igyekeznek bevonni a szervezésébe.
 
 
Olasz Beáta, a Padányi iskola által küldött kísérőtanár elmondta, a találkozó idén a megújuló energiaforrások jegyében telt. A diákokat elvitték nagy németországi vállalatokhoz, ahol a nap-, a szél- és a bioenergia gyakorlati felhasználásával ismerkedhettek meg. A senftenbergi egyetemen előadást hallhattak a klímaváltozásról is. Persze a programokból nem hiányozhatott a szórakozás sem. Sportesemények, kirándulások, folyamatos csapatépítő tréningek, multimédiás, zenés, táncos és színjátszós műhelyek várták a diákokat. A programsorozatot egy gálaest zárta, ahol a fiatalok megmutathatták, mit tanultak a rendezvény ideje alatt.
 
 
Nagyon fontos része volt a találkozónak az esti prezentáció, ahol a különféle nemzetek képviselői bemutatták városukat és országuk kultúráját. Veszprém csapata idén kiválóan teljesített. Teljesen önállóan nagyon színvonalas előadást raktak össze. Olasz Beáta örömmel látta, hogy az általa kísért hallgatók ilyen remek kommunikációs készségekkel, nyelvtudással és rengeteg motivációval rendelkeznek.
 
 
A diákok elmondták, nagyon élvezték a programokat, és rengeteg barátságot kötöttek. Dicsérték a szervezést, mert sosem unatkoztak, mégsem érezték zsúfoltnak a programokat. Úgy érzik, ez Senftenbergben töltött tíz nap életre szóló élmény volt mindnyájuknak.
 
A csapat tagjai:
Szirmai Márta – Lovassy László Gimnázium
Renkó József Bálint – Lovassy László Gimnázium
Horváth Szilvia – Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola
Jakatics Zsófia – Vetési Albert Gimnázium
Komáromi Krisztina – Ipari Szakközépiskola és Gimnázium
Csepely Zsófia Krisztina – Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola
Palásthy István László – Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gyakorlóiskola
Kóczián András Attila – Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium
Kísérőtanárok:
Olasz Beáta – Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gyakorlóiskola
Várnainé Dvorán Krisztina – Ipari Szakközépiskola és Gimnázium
 
Forrás: Vehír.hu