Testvérvárosi találkozó Bottropban
2012. október 08. hétfő, 07:26 Nemzetközi kapcsolatok

Testvérvárosi találkozó – Bottrop 

2012. szeptember 29 október 1.

2012. szeptember 2930. között került sor Bottropban, Veszprém németországi testvérvárosában a hagyományos Mihály Napi Vásárra, melyre városunk önkormányzata is meghívást kapott. Némedi Lajos alpolgármester vezetésével öt tagú delegáció képviselte Veszprém várost.

Bottrop testvérvárosainak delegációi 5 európai városból érkeztek: képviseltették magukat Berlin, Merseburg (Németország), Blackpool (Anglia), Tourcoing (Franciaország), Gleiwitz (Lengyelolszág) önkormányzatai. A bottropi városvezetés évente egyszer rendez testvérvárosi találkozót, Veszprémmel a kapcsolat 1987-re nyúlik vissza.

A három napos látogatás színes programokat nyújtott a résztvevők számára. Különös hangsúlyt kapott Bottrop város energia-stratégiájának ismertetése.  Ennek helyszíne a centrumban lévő Információ és Tanácsadó Iroda volt. Bernd Tischler főpolgármester úr ismertette a 2010-ben elnyert pályázat tartalmát, mely az „Innováció városa” mottója ”Kék ég, zöld város” elnevezést kapta. A projekt célja, hogy a térségben Bottrop mintavárossá nője ki magát, nem csak a Ruhr-vidéken, hanem nemzetközi szinten is.

A környezettudatos energiapolitikának köszönhetően az önkormányzat helyi vállalkozókkal együtt dolgozik azon, hogy a város energiafelhasználása 2020-ra radikálisan csökkenjen.

A főpolgármester elmondása szerint, büszkék az eddig eltelt idő alatt elért eredményeikre az energiafelhasználás csökkentése terén. A lakosság körében egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki az önkormányzat által támogatott energia megtakarítással járó beruházások, fejlesztések.

A veszprémi delegáció tagjai hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a bottropi energia-stratégia megismerésének köszönhetően. A jövőbeni szorosabb együttműködést segítheti elő a testvérvárosok ezirányú szakmai találkozója.