Mesekönyv Veszprémről, német nyelven
2012. október 08. hétfő, 15:51 Nemzetközi kapcsolatok

Beszámoló a Báthory iskola diákjainak bottropi sikeréről 

Iskolánk idén februárban a polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodáján keresztül felkérést kapott, hogy diákjaink részt vegyenek egy Németországból érkezett projektben. Ezt a felhívást minden veszprémi iskola megkapta, tudomásom szerint egyedül mi reagáltunk a felkérésre.

Testvérvárosunk, Bottrop ifjúsági hivatala a májusi Európa-hétre a testvérvárosokkal nemzetközi gyerek- és ifjúsági projektet tervezett a 6–13 éves korosztály számára.

Ez egy olyan képes mesekönyv volt, amely két, bottropi gyerekek által kitalált figura, Rollewy és Troppel Bo(troll ) kalandjain keresztül megismerteti az adott testvérváros nevezetességeit, mindennapjait.

Diákjaink meséjükön keresztül bemutatták Veszprém nevezetességeit, a várat, a Tűztornyot, István és Gizella szobrát, a viaduktot, az állatkertet, a Veszprém Arénát és iskolánkat, a Báthoryt.

A mesekönyv elkészítésében lengyel belga, spanyol, német gyerekek mellett a veszprémi Báthory István Általános Iskola tanulói vettek részt.

Az elkészült alkotásokból összeállított mesekönyv bemutatója májusban volt Bottropban. A történet és az illusztrációk elkészítésében a Báthory iskola 6. C és 5. B osztályának tanulói vettek részt, név szerint: Link Panna, Molnár Martin, Lelovics Felícia, Huszár Boglárka, Balogh Borbála, Szabó Zsófia, Harkai Blanka, Baglyas Veronika, Hornyák Amanda Felkészítő tanár: Fábiánné Morvai Dóra.

Az igényes mesekönyv nyáron jelent meg egy könyvsorozat harmadik köteteként, amit minden résztvevő országba eljuttattak.

A projekt elkészítése több héten át tartott, folyamatos internetes kapcsolatban álltunk a bottropi  ifjúsági hivatallal, melynek munkatársa Nadine Puylaert sok segítséget nyújtott nekünk

Számunkra nagy örömet okozott a projektben való részvétel, reméljük, hogy elkészült munkánkkal hozzájárulhattunk Veszprém jó hírnevének öregbítéséhez, és a történetünk az európai gyerekeknek is tetszeni fog.

Forrás: Fábiánné Morvai Dóra
felkészítő tanár