Tarnów az új testvérvárosunk
2012. október 24. szerda, 08:27 Nemzetközi kapcsolatok

Testvérvárosi megállapodást írt alá október 23-án a Petőfi Színház Zsolnay-termében Porga Gyula veszprémi és Ryszard Ścigała Tarnów-i polgármester.

 
Porga Gyula

Az eseményen elmondott köszöntőjében Porga Gyula két történelmi kapcsolódásra mutatott rá: kiemelte, hogy Tarnów város szülöttét, az 1848/49-es szabadságharc tábornokát, Bem Józsefet mindkét országban hősként tisztelik, és felhívta a figyelmet a Tarnów-i lakosság 1956-ban tanúsított helytállásáról, amikor a lengyelek a forradalom napjaiban anyagi segítséget nyújtottak a szovjet megszállás ellen küzdő magyaroknak.


Ryszard Ścigała

Ryszard Ścigała, Tarnów polgármestere kijelentette: a lengyelek másfajta viszonyt ápolnak a magyarokkal, mint más nemzetekkel, testvérüknek tekintik a magyarságot. Ez a kapcsolat több évszázados múltra tekint vissza. Ezúttal azonban azért érkezett Veszprémbe a lengyel delegáció, hogy a jövőről beszéljenek. Ścigała kifejezte abbéli bizalmát, hogy a jövőben a két város együtt képes lesz szembenézni a nehézségekkel, és a felmerülő problémákat közösen kezelve sikereket érhet el. Hozzátette: az oktatási és kulturális együttműködést a gazdasági területre is szeretnék kiterjeszteni. 


Mit érdemes tudni Tarnów-ról? A 115 ezer lakosú város Lengyelország dél-keleti részén található. Fontos vasúti és közúti csomópont, kedvelt kulturális és turisztikai központ. A városról az első írásos feljegyzés 1125-ből származik. Az évszázadok során jelentős számú – elsősorban német és skót – bevándorló lelt itt új otthonra, és itt talált menedéket Szapolyai János száműzött magyar király is. A város 1772-ben vált a Habsburg Birodalom részévé, majd az első világháborúban került ismét lengyel fennhatóság alá. 

Tarnów Lengyelország egyik legmelegebb éghajlatú városa, 9,3 °C-os évi átlagos középhőmérséklettel. Nem csak az időjárás terén élenjáró a település: a statisztikák szerint Tarnów Lengyelország legvallásosabb városa, lakosainak 89,6 százaléka heti rendszerességgel vesz részt istentiszteleten. A város magyar szempontból legismertebb szülötte Józef Zachariasz Bem (1794-1850), aki az 1848/49-es szabadságharcban a magyar haderő tábornokaként harcolt. Web>> http://www.tarnow.pl/

Forrás: vehír.hu