Együttműködés Veszprém és Nyitra között
2013. február 11. hétfő, 00:12 Nemzetközi kapcsolatok

Veszprém és Nyitra városa hivatalosan is megerősítette azt a baráti kapcsolatot és együttműködést, ami a két várost eddig is jellemezte. A szerződést szombaton, a Dubniczay-palotában tartott rendezvényen a két település polgármestere írta alá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: Veszprém és Nyitra városa is gazdag történelmi múlttal, kulturális tradícióval rendelkezik. Számos pillanatot sorolhatnánk, amikor az elmúlt évszázadokban veszprémiek és nyitraiak történelme összekapcsolódott; megemlítette, hogy a Veszprémbe készülő Gizella királyné Nyitra városában pihent meg és egy kápolnát is építtetett ott. Az együttműködéssel nem a múlttal, hanem a jövőre gondolunk, a két város kapcsolata a két nép kapcsolatát is erősíteni fogja. Mindkét település dinamikusan, folyamatosan építkező város, jó látni, hogy a nyitraiak is hasonlóan gondolkodnak a fejlődésről, mondta a polgármester.


Porga Gyula egy veszprémi várat ábrázoló képet ajándékozott Jozef Dvonc polgármesternek, aki beszédében megemlítette: Nyitrának Veszprém a tizedik partnervárosa. A két város nagyon hasonlít egymásra, ezentúl még szorosabb lehet a kapcsolat nemcsak a vezetők, de a polgárok között is: egyetemek, iskolák, kulturális- és sportcsoportok között, az idegenforgalomban is lehetőségek vannak. Nyitra városa érdeklődéssel figyeli a partnervárosait, az ottani jó gyakorlatokat, az ötleteket maga is szívesen hasznosítja, alkalmazza.

Az ünnepséget a Dubniczay palotában tartották, amit dr. Herth Viktória igazgató mutatott be a vendégeknek. Külön kiemelte, hogy a László Károly gyűjteményben 200 mű látható, négyet az a  Gross-Bettelheim Jolán híres magyar festő, grafikus alkotott, aki 1900-ben született Nyitrán.

Az ünnepségen rövid műsort adott Suda Magdolna és Nagy Csaba.

 

Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Orosz P.)