Magyar-Lengyel Barátság Napja Tarnowban
2013. március 29. péntek, 09:31 Nemzetközi kapcsolatok

Lengyel testvérvárosunk, Tarnow vendége volt Porga Gyula polgármester március végén a Magyar–Lengyel Barátság Napja alkalmából rendezett programon.

A rendezvény tiszteletbeli védnöke Bronislaw Komorowski lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök volt. A program keretében megrendezett gazdasági fórum kiemelt témája volt Veszprém részéről a városban folyó kutatás-fejlesztés, melynek bázisa a Pannon Egyetem.

A történelmileg legendás magyar-lengyel barátság, melyet Bem József tarnówi tábornok neve valamint az 1956-os magyar forradalom idején a példamutató lengyel közösségi fellépés is fémjelez, a mai napig meghatározza a két nemzet kapcsolatát. Porga Gyula, városunk polgármestere részt vett a ,,legmagyarabb lengyel városként" emlegetett Tarnowban az 1848–49-es szabadságharc évfordulójára készült emléktábla koszorúzási ünnepségén, majd ellátogatott az Erdélyi Körkép című kiállításra, mely a Tarnowi Területi Múzeum tárlata.

A lengyel és magyar szakemberek valamint városvezetők találkozásának és eszmecseréjének helyszíne volt a Lengyel–Magyar Gazdasági Fórum, ahol Porga Gyula polgármester kiemelte a város és a Pannon Egyetem együttműködésének jelentős területeit: szólt a közös gazdasági programról, az egyetemen folyó kimagasló kutatásfejlesztésben rejlő lehetőségekről, mely az itt tanuló fiatal szakemberek tudására alapozva nagy lehetőségeket rejt. Ezen kívül hangsúlyozta a két város együttműködésének fontosságát, kiemelve a további együtt gondolkodás jelentőségét.

A valóban baráti hangulatú találkozónak otthont adó város a nagyközönség számára is kínált érdekes programokat: az irodalom és a zene mellet a magyar gasztronómia és a sport is helyet kapott. Porga Gyula polgármester a rendezvény záró eseményén reményét fejezte ki, hogy a következő baráti találkozónak városunk lehet majd a helyszíne.

Veszprém város támogatásával az alábbi személyek is részt vettek a  tarnowi Magyar–Lengyel Gazdasági Fórumon: Bogdán József, a Polus Coop Zrt. elnöke, Lencsés Tamara, a Bakony és Balaton Térségi TDM ügyvezetője, dr.Temesvári Balázs, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója, dr. Hartung Ferenc, a Pannon Egyetem professzora és Farkas András, az ÖKOPolisz Klaszter elnöke.

(Forrás: Városháza)