Felejteni jöttek Passauból
2013. július 28. vasárnap, 11:58 Nemzetközi kapcsolatok

Negyven diák és tíz kísérője érkezett Passauból, hogy az elmúlt hétvégét a kislődi kalandparkban töltsék, ezzel is feledve a testvérvárosunkban történt katasztrófát.

A német vendégeket Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte szombaton a helyszínen. - Nagyon fontos, hogy nem csak az önkormányzatok között működik a testvérvárosi kapcsolat, hanem az egyesületek, magánszemélyek között is erős kötelék tapasztalható - fogalmazott.

 

Porga Gyula és Müller Péter

Emélkeztetett, amikor néhány hónappal ezelőtt a Duna elöntötte Passaut, nagyon sokat megkeresték az önkomárnyzatot, hogy segíteni szeretnének. - A védekezési és helyreállítasi munkában nem tudtunk részt venni, ezért úgy gondoltunk, megvendégelünk néhány Passauból érkező gyereket - tette hozzá -, ezzel is feledtetve azokat a nehézségeket, amin átmentek.

A polgármester természetesen nem érkezett üres kézzel, az egész csapatnak elegendő frissítő dinnyével lepte meg a fiatalokat, akik örömmel fogyasztottak a lédús gyümölcsből.

Müller Péter, a JFG Passau futball klub ifjúsági tagozatának vezetője elmondta, a csapat tagjai érkeztek erre a hétvégére Kislődre, amit a fiatalok nagyon élveztek, folyamatosan a játékokon lógtak, illetve rengeteg időt töltöttek a vízben. - Láttam rajtuk, hogy erre a kis időre elfelejtették, milyen nehéz időszak áll mögöttük a dunai árvíz miatt.

A küldöttség pénteken este érkezett és vasárnap ebédig maradtak. A veszprémi önkormányzat a szállás költségét biztosította, ezzel is hozzájárulva, hogy kicsit feledtesse velük az elmúlt időszak szőrnyűségeit.

A Passauban található, a víz áldozatául esett Gizella sírját őrző templom felújítására korábban gyűjtést hirdetett az önkormányzat, amelyre továbbra is várják a felajánlásokat.

Forrás: Vehír.hu

 


Az alábbi számlaszámokra van lehetőség adományaikat eljuttatni:
A Nemzeti Összefogás Számlaszáma: 11711711-22222222.
 
A passauiak segítésére felajánlott támogatás számlaszáma:
Veszprémi Kultúráért Közalapítvány: 11748007-20067704
(A közlemény mezőben a ,,Gizella ereklyék megmentése’’ megnevezés feltüntetésével.)
 

Képek a passaui árvízről


A teljes történelmi városrész víz alatt
 
A tetőzés
 
Egy óvárosi utca
 
A Niedernburg kolostor-templomot sem kímélte a víz
 
A visszavonuló ár hordaléka

Közös munkával a városért
 
(Képek: www.pnp.de)