Emléket állítottunk a barátságunknak
2013. szeptember 20. péntek, 06:24 Nemzetközi kapcsolatok

A Séd völgyéből most már rövid úton eljuthatunk a Gulya-dombra. Az ezt segítő 

 testvérvárosunk, Rovaniemi nevét viselő  lépcsőt csütörtökön avatták fel ünnepélyes keretek között.

Veszprém felfelé ívelő pályán halad az utóbbi években, ennek is köszönhető, hogy szinte minden héten valamilyen avató ünnepségen vagyunk – kezdte köszöntőjét dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes csütörtök délelőtt a Gulya-dombon.

 

Dr. Navracsics Tibor

– Hozzánk kulturálisan és érzelmi szempontokból is közel álló nemzettel közösen állíthatunk emléket barátságunknak a lépcső elnevezésével, amely Veszprém testvérvárosának, Rovaniemi nevét kapta. Egy igazi civil kezdeményezésről van szó, helyi polgárok indították el, s nem politikai, állami, önkormányzati szervek valósította meg – hangsúlyozta. – Jó látni, hogy Veszprémben aktív civilek vannak, s a társadalom iránt felelősséget érző cégek működnek, amelyek az általuk termelt profitot a közösség jólétére fordítják – tette hozzá.

 

Pasi Tuominen, finn nagykövet érkezik az ünnepség helyszínére

A lépcső jól mutatja, hogyan épült a két város barátsága – húzta alá Pasi Tuominen, Magyarország finn nagykövete. – Fokról fokra, mindig újabb elemekkel gazdagodva egy kicsit magasabb szintre jutottunk – mutatott rá, majd megköszönte a segítőknek, hogy folyamatosan dolgoznak a finn-magyar kapcsolatok kiépítésén.

 

Porga Gyula

Egy jó város alapvető ismérve, hogy együttműködéseken és kapcsolatokon nyugszik – ezt már Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sok kapcsolat és együttműködés kovásza lehet az önkormányzat. Olyan civil szervezeteink és gazdasági társaságaink vannak, akik nyitottak az együttműködésekre és szívesen nyújtanak segítő kezet a városnak – jelentette ki, megjegyezve, nekünk veszprémieknek nagyon fontosak a lépcsők, hiszen ezek nélkül nem léteznénk ebben a  városban. – Elsőre nagynak tűnő szintkülönbséget látunk a völgy és a domb között, ez azonban hamar leküzdhető. A lépcső számomra azt üzeni, hogy Rovaniemi ugyan földrajzilag messze van tőlünk, azonban mégis közel hozzánk – tette hozzá.

 

Reijo Sulsalmi, Rovaniemi város önkormányzatának alelnöke

Reijo Sulsalmi, Rovaniemi város önkormányzatának alelnöke hozta el testvérvárosunk üdvözletét. – Kapcsolatunk lépésről lépésre fejlődött, az első lépcsőfok közel 40 éve készült el – emlékeztetett. – Rovanieminek több mint 10 testvérvárosa van, közülük a legszorosabb kapcsolat Veszprémmel épült ki - mondta.

 

Tengerdi Győző

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, egy újabb összefogásnak köszönhetően jöhetett létre ez a lépcső, amely összeköti a Séd partját a Gulya-dombi parkerdővel. Felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit, hozzátéve, „A jövő a kezünkben van” elnevezésű beruházás sorozatának keretében 2013. évben mintegy félmilliárd forintot áldoz közjóléti fejlesztésekre a vállalat. A társadalmi segítségnyújtás keretében gondolnak a rászorultakra is, karitatív szervezeteken kereszetül az elmúlt évhez hasonlóan idén ismét tüzifát és élelmet osztanak. – Ez a lépcső egyben egy híd is, ami összeköti a testvérvárosokat, az embereket, az országokat – húzott párhuzamot.

“A számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd-völgy újabb turisztikai látványossággal lett gazdagabb. A Rovaniemi lépcső terméskőből épült, hossza 111 m, a lépcsőfokok száma 188. A projekt gazdája, a HM VERGA Zrt. teljes egészében saját költségén hozta létre a lépcsőt, a beruházás értéke 8 millió forint. A HM VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” elnevezésű beruházás sorozatának keretében 2013. évben mintegy félmilliárd forintot áldoz közjóléti fejlesztésekre. A vállalat eddigi tevékenységét olyan sikeres projektek jelzik, mint a Kab-hegyi kilátó, kerékpárút és erdei tornapálya, a Tekeres-völgyi kerékpárút, valamint a veszprémi Panoráma út.”


A beszédeket követően dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Pasi Tuominen, Magyarország finn nagykövete, Reijo Sulsalmi, Rovaniemi város önkormányzatának alelnöke, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója közösen vágta át a beruházás átadását szimbolizáló nemzeti színű szalagokat, a völgyben pedig három fát ültettek, utalva a 30 éve tevékenykedő, a lépcső megépítését megálmodó Veszprémi Magyar-Finn Egyesületre.

Forrás: Vehír.hu