Azonosak a problémáink
2013. október 06. vasárnap, 05:07 Nemzetközi kapcsolatok

A cseh, a szlovák, a horvát és a lengyel partnervárosunk vezetőit látta vendégül Porga Gyula a hétvégén. Inspiratív, érdekes és alkotó véleménycsere zajlott a településeken lévő problémák orvoslásával kapcsolatban.

A partnervárosok valamennyi országban azonos nehézségekkel állnak szemben, mint Veszprém, a beszélgetések során a saját tapsztalatok alapján számos hasznos tanács hangzott el ezek orvoslására - fogalmazott Porga Gyula a szombati tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón. Veszprém polgármestere hangsúlyozta, az elhangzott tapasztalatok fényében lehet megtervezni a következő hét éves európai fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló források felhasználását.

A településeken megoldandó feladatok között szerepel többek között a hulladékkezelés kérdése, a belvárosok megújítása, a helyi gazdaságok ösztönzése, valamint a kultúra és a sport fionanszírozása. Porga Gyula hangsúlyozta, a találkozó célja az volt, hogy a jó példák megismerésével segítsék egymást a települések, amiket később otthon hasznosíthatnak.

Mrs. Krystyna  Latała, a lengyel Tarnow alpolgármestere szerint inspiratív, érdekes és alkotó véleménycsere zajlott a városok képviselői között, több olyan hasznos információt is hallott, amit hasznosítani fognak saját településükön, úgy mint a gazdasági, munkahelyteremtési, vagy éppen a demográfiai problémákra kapott orvosló válaszok. Jó ötletnek találta, hogy Veszprém a belvárost mint kereskedelmi centrum szeretné használni a jövőben, visszacsalogatva a vásárlókat a város széli bevásárlóközpontoktól.

Vlastimil Vozka, a csehországi Most város polgármestere elmondta, a következő ciklusra szóló uniós források felhasználásával kapcsolatban még csak a tervezésnél tartanak, ezért is különösen hasznos a veszprémi találkozó. Hangsúlyozta, Csehországban is komoly problémát jelent a hulladékhasznosítás, amivel kapcsolatban kapott értékes információkat, illetve kiemelte a veszprémi kerékpárutak gazdag hálózatát.  

A szlovákiai Nyitra alpolgármestere, Ján Vančo elmondta, tavasszal járt utoljára városunkat, s azóta sokat fejlődött a település. A párbeszéd értékes információkat adott számára is, többek között a közlekedési rendszerek modernizálásával kapcsolatban, vagy éppen a szociálisan hátrányos helyzetben lévő lakosság támogatásában. Kiemelte, örült annak, hogy a kultúra területét is érintették, illetve a könnyedebb programok részeként megismerkedhettek a helyi borok gazdag ízvilágával.

Danijel Mileta, a horvátországi Sibenik alpolgármstere utolsó felszólalóként csak ismételni tudta a korábban elhangzottakat, úgy vélekedett, valamennyien hasznos információkkal gazdagodtak.

A partnervárosi találkozó természetesen Veszprémnek is adott hasznos információkat. Porga Gyula kérdésünkre válaszolva elmondta, Most városa jó példával állt elő az egykori iparterületek közösségi funkcióvá válásával kapcsolatban, Nyitra remek kommunikációs technikát alkalmaz arra, hogy a lakosokat meggyőzzék egy adott fejlesztés fontoságáról, Tarnow pedig a kisebbségi problémák kezelésében lehet élenjáró példa számunkra.

Porga Gyula zárásként azt mondta, a találkozó élettartamát az határozza meg, hogy az élet más területein miként képesek folytatni az együttműködést. A tanácskozás végén a vendégek megtekintették a megújult Kossuth utcát, valamint a Petőfi Színházat.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Városháza)